Стремежът за щастие крепи индустрия за милиарди. Жанрът помогни си

...
Стремежът за щастие крепи индустрия за милиарди. Жанрът помогни си
Коментари Харесай

6 ключа към щастието, които науката признава

Стремежът за благополучие крепи промишленост за милиарди. Жанрът „ помогни си самичък “ е в разцвета си и в него щастливо се преплитат научни проучвания, псевдонаука и чисто измамничество. Добрата остаряла просвета обаче, с нейните изпитани и надеждни способи, може да ни каже за щастието и по какъв начин да получим повече от него. Плюс един съвет, който работи сигурно и освен това е безвъзмезден, написа io9 .

1. Заобиколете се с щастливи хора

Или най-малкото, заобиколете се с хора, които се заобикалят с щастливи хора. Едно проучване, извършено преди 20 години, сочи, че измененията в самостоятелното благополучие минават през обществените мрежи като прочувствена болест. Това е правилно: щастието наподобява на зараза. (Впрочем учените нямат поради Фейсбук, а положителните остарели мрежи от действителния живот  – другари, сътрудници и съпрузи; съседи и родственици, които живеят наоколо.)

„ Най-важното съгласно нас е признанието, че хората са вписани в обществени мрежи и че щастието и благосъстоянието на един човек се отразява върху щастието и благосъстоянието на  на другите ”, заключават учените, отбелязвайки, че връзката сред щастието на хората се разгръща до три степени на разделяне (до приятелите на приятелите на нашите приятели).

Струва си да се означи и това: същите учените са открили, че тъгата въобще не е по този начин заразна, както щастието.

2. Усъвършенствайте умеене

Тук има миг на отплата: проучване, оповестено през 2009 година в Journal of Happiness Studies, открива, че хората, които се посвещават на усвояването на някаква дарба, изпитват кратковременен стрес, само че повече благополучие и задоволство в границите на часове, дни и в дълготраен проект.

„ Хората постоянно се отхвърлят от задачите си, тъй като са стресиращи, само че ние открихме, че в края на деня има изгода от това да научиш да правиш нещо добре, ” споделя Райън Хоуел, учител по логика на психиката в Държавния университет на Сан Франциско.

3.  Самоуправлението е основно

Същото проучване, което твърди, че усвояването на умеене може да усили щастието в дълготраен проект, открива също, че ежеминутният стрес, обвързван с усвояването на обещано умеене може да бъде понижен от автономността и чувството за общественост.

„ Резултатите ни демонстрират, че можем да понижим моментния стрес, обвързван с усъвършенстването на качествата, като се уверим, че удовлетворяваме потребността от автономност и съгласуваност, ” изяснява Хоуел. „ Например, да вършите активността с други хора и да се уверите, че това е нещо, което вие сте избрали и което подхожда на това кои сте. ”

4. Усмихнете се

Още в 1872 година Дарвин написа: „ Свободният израз на една страст посредством външни знаци я ускорява. ” И по-новите проучвания го удостоверяват.

Психолози от университета на Кардиф са разкрили, че хората, чиято дарба да вършат гримаси е лимитирана от козметичните инжекции с ботокс, са относително по-щастливи, от хората, които могат да гримасничат. Учените са дали въпросник за тревога и меланхолия на 25 дами, половината от които са претърпели козметичната процедура. Като цяло те докладвали, че се усещат по-щастливи и по-малко тревожни. Но което е по-важно, не споделяли, че се усещат по-привлекателни, което значи, че резултатите не са психическо разследване от козметичната интервенция.

„ Сякаш методът, по който изпитваме страсти, не е стеснен единствено до мозъка ни ”. Има елементи от тялото ни, които подкрепят и ускоряват възприятията, които изпитваме.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР