Стратегията и политиките на Siemens в сферата на устойчивостта надграждат

...
Стратегията и политиките на Siemens в сферата на устойчивостта надграждат
Коментари Харесай

Да опазиш бъдещето

Стратегията и политиките на Siemens в областта на устойчивостта надграждат наследството на Вернер декор Сименс

„ Няма да продам бъдещето за бърза облага! “ Когато изобретателят, бизнесмен и създател на Siemens AG Вернер декор Сименс написа това в писмо до брат си Карл от 29 декември 1884 година, тематиката за устойчивостта, даже самото разбиране като такова, към момента занапред следва да бъде „ изобретено “. Трябва да мине близо век, преди фирмите по целия свят да стартират да припознават устойчивостта като своя цел и движещ принцип.

Но в средата на 19. век, когато Фон Сименс основава в Берлин и стартира да развива своята компания Telegraphen-Bauanstalt von Siemens&Halske, грижата за служащите, локалните общности и околната среда е нещо съвсем непознато в бързо индустриализиращата се Европа. 10-часовият работен ден е норма, а възрастните или боледуващите чиновници нормално са оставени на произвола на ориста.

Когато през 1872 година Вернер декор Сименс основава своя Фонд за пенсии, вдовици и сираци – пенсионна скица, която предшества основаването на немската национална пенсионна система с над десетилетие, той е воден от убеждението, че сходни придобивки са „ не просто грижа за хората, а всъщност здрав нарцисизъм “. Предприемачът визионер осъзнава, че единствено в случай че една компания работи като виновен член на обществото и се грижи за чиновниците си, тя може да просперира и да се развива. В резултат от този метод на мислене служащите на Siemens&Halske се радват на необикновени за времето си обществени нововъведения като шерване на облагите, годишни бонуси, понижено работно време, здравни грижи и други.

Самият Вернер декор Сименс се постанова като великодушен донор за разнообразни благотворителни дела. Малко прочут факт е, че дава 20 хиляди златни марки, с цел да избави от продажба в чужбина извънредно непокътнат скелет на археоптерикс, който по-късно подарява на Берлинския музей по естествена история. Скелетът на фосила, живял преди към 150 млн. години, е наименуван на негово име – Archaeornis siemensii.

Днес учредената от него компания Siemens AG продължава да вгражда правилата на устойчивостта във всеки собствен бизнес, политика или деяние. Германският тръст непроменяемо е на челните места в влиятелни интернационалните ранглисти за резистентност като Dow Jones Sustainability World Index (DJSI).

ГЛОБАЛНИЯТ ПРИНОС

Компанията поддържа задачите на Програмата на Организация на обединените нации за стабилно развиване, балансирайки сред грижата за чиновниците, околната среда, публичните ползи и финансовите резултати.

Нулев въглероден отпечатък

През 2015 година Siemens стана първият промишлен тръст, който разгласи обществено, че се ангажира да реализира цялостна климатична индиферентност в своите бизнес интервенции до 2030 година До момента компанията е понижила с повече от половината (54%) въглеродния отпечатък на своята верига за основаване на стойност. Концернът ползва 4 метода: разширение на програмата за енергийна успеваемост, потребление на разпределени енергийни системи, закупуване на зелена сила и понижаване на излъчванията от автомобилния си парк.

Технологии

Като един от водещите световни снабдители на пестящи запаси и новаторски решения, артикули и услуги Siemens оказва помощ на своите клиенти, както и на градовете и страните, да станат по-„ зелени “ и по-устойчиви. От основаването на така наречен Екологично портфолио на компанията през 2008 година, което сплотява нейните енергийноефективни и насочени към стабилно бъдеще технологии, неговият дял в приходите на концерна нараства с всяка година. За предходната 2020 финансова година приходите от Екологичното портфолио възлизат 44,5% от общите. Благодарение на продуктите и решенията, включени в него, за същия интервал клиентите на концерна са понижили въглеродните си излъчвания със 149,6 млн. метрични тона.

Грижа за чиновниците

Сигурната и спокойна среда, множеството обществени придобивки, опциите за развиване, достъпът до образования, насърчаването на разнообразието и на салдото работа – персонален живот постановат компанията измежду водачите в класациите за работодателски ограничения. През 2020 година Siemens е в челната десетка на най-хубавите работодатели в света – The World’s Best Employers.

През предходната година компанията стана и една от първите световни компании, оповестили публично, че чиновниците ѝ ще могат да запазят режима на отдалечена работа, въведен поради коронакризата, и след края на пандемията.

БЪЛГАРСКИЯТ ПРИНОС

Като част от международния тръст „ Siemens България “ ползва световни политики и процедури в областта на устойчивостта, които целят да осъществят на процедура визията и полезностите на компанията във връзка с екологията, грижата за чиновниците, отговорността към обществото и ръководството. Сред локалните начинания на компанията са поддръжката за обществено уязвими групи и домове за деца без родителска грижа в България, дейното съдействие с водещите университети в страната, регулярните дарителски и доброволчески акции и доста други. Регионалното сдружение даже назначи специфичен управител по устойчивостта, който да координира и подкрепя осъществяването на тези начинания.

Зелени офис практики

Разделно събиране на отпадъците, цифровизирани процеси, потребление на диспенсъри за вода в офиса вместо пластмасови бутилки, поощряване на екологични форми на превоз за чиновниците като колела и електрически автомобили посредством построяването на подобаваща инфраструктура – това са единствено част от дейностите на „ Siemens България “, ориентирани към понижаване на екологичния отпечатък на компанията. Целта е да се промотират виновни зелени модели на държание измежду чиновниците, без това да се отразява върху тяхната работливост и комфорт на работното място.

Здрави и дейни

Локалната компания предизвиква чиновниците си да водят деен и здравословен метод на живот. Фитнес зала в офиса, разтривки, ъгъл със занимания като дартс и тенис на маса, стена за катерене, тренировки по пилатес и други придобивки са единствено част от опциите.

Заради пандемията от ковид „ Siemens България “ вкара спомагателни ограничения, ориентирани, от една страна, към гарантиране на здравето и сигурността на чиновниците като лимитирано наличие в офиса, регулярна стерилизация и премерване на температурата на влизане, а от друга – към поощряване на деен и здравословен метод на живот в изискванията на домакински офис. В рамките на програмата бе предоставена опция на всички искащи да вземат участие в онлайн тренировки по аеробика, йога и фитнес наред с лекции по здравословно хранене и ментално благоденствие.

Алек Вучков. Текстът е от бр. 06/2021 година на сп. " Мениджър "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР