Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони за

...
Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони за
Коментари Харесай

Първото изменение на СП за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 — 2027 г. е изпратено към ЕК

Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони за програмен интервал 2023 - 2027 година (Стратегически план) е изпратен към Европейската комисия, откакто държавното управление утвърди изменение, касаещо текстове в част от интервенциите и прекачване на средства сред тях. Очаква се да започват договаряния и процедура по разискване със службите на Европейска комисия по препоръчаните промени до окончателното утвърждение на изменението.

Изменението цели да бъде постиганото по- заслужено ориентиране на средствата по Стратегическия проект, в сходство със заложените цели и цели на национално и европейско равнище. Промените в обособени интервенции ще спомогнат за стимулиране на процеса на стабилно развиване на бранша, привличането и поддръжка на нови аграрни стопани, както и подобряването на позицията на фермерите във веригата на цената. Ще се подсигурява в по-висока степен подкрепяне, което обезпечава надеждни приходи и резистентност на селскостопанския бранш.

Промените в предварителните условия във връзка с стандартите за положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС) включват няколко съставния елемент за облекчение на земеделските производители. В стандарт за ДЗЕС 4 е планувано понижаване от 5 метра на 3 метра на буферните линии по продължение на водоизточниците. Целта е основаване на по-благоприятни условия за земеделските стопани посредством използвани условия, само че без да се основава заплаха от нитратно замърсяване от аграрни източници. В стандарт ДЗЕС 5 се прибавят отвесни обработки без превръщане на пласта, минимални, ивични или нулеви обработки на почвата, с които се дава опция за избор сред повече типове противоерозионни обработки и в същото време се понижава риска от превръщане на селскостопанската техника. След постъпили научни данни и доказателства за агрометеорологичните условия в България, летният сензитивен интервал, в който следва да се поддържа почвена завивка по ДЗЕС 6, се съкратява с един месец - от 1-ви юни до 30-ти септември, а зимният сензитивен интервал отпада.

В региона на директните заплащания са направени промени в интервенциите за обвързано с производството подкрепяне за животни, които се отнасят до условията за реализация на продукция и установяване на възрастов диапазон на животните за реализация. При обвързаното подкрепяне на приходите за произвеждане на семена от картофи е добавено условие базовият посевен материал от картофи за произвеждане на семена да се сертифицира от Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

В еко схемата за биологично земеделие (селскостопански животни) се актуализира оптималната стойност и плануваната единична сума (евро/ха) за интервала 2024 - 2027 година При еко схемата за опазване и възобновяване на почвения капацитет - поощряване на зелено наторяване и органично торене е направено дефиниране на междинни култури и покривни култури и прецизиране на наличието на органични подобрители на почвата. В еко схемата за понижаване потреблението на пестициди е включено използването на потребни биологични сътрудници. Промените в еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения оферират облекчение посредством повече вероятни практики по желание на земеделските стопани в границите на трайните насаждения. При нея, както и при еко схемата за екстензивно поддържане на непрекъснато затревените площи, е препоръчано актуализиране на плануваните единични суми и индикативния бюджет по еко схемите за 2024 - 2027 година При еко схемата за екстензивно поддържане на непрекъснато затревените площи са обновени плануваните оптимални единични суми и индикативния бюджет по еко схемата. Допълнението на текста на еко схемата за нашарване на отглежданите култури включва трайни насаждения и прецизиране на процентното съответствие на културите. Актуализирана е оптималната сума за плануваната единична сума (евро/ха) и на плануваната единична сума (евро/ха).

Промени са осъществени и при интервенциите в региона на развиване на селските региони. Към интервенцията „ Биологично растениевъдство " са включени като възможни за подкрепяне и фуражните култури. Прецизирани са и опциите за разширение на площите, за които е стихотворец ангажимент, както и условията по отношение на рандеман на продукция. Извършено е ново актуализиране на размера на ставките по групи култури и е направена смяна в размера на площите, за които се ползва дегресивна ставка от групата на полските култури. Към бюджета на интервенцията са трансферирани средства в размер на 25 млн. евро.

В интервенцията „ Хуманно отношение към животните и антимикробна устойчивост " са прецизирани условията в активност „ Намаляване използването на антимикробни средства ", които целят възстановяване на успеваемостта ѝ при използване и стартирането ѝ през 2024 година Насочени са спомагателни финансови средства и са обновени размерите на подкрепяне за обособените категории животни в съответните действия.

Предлага се отделяне на две независими интервенции в интервенцията „ Насърчаване потреблението на култури и сортове, устойчиви към климатичните условия ". Изискванията към използването на препарати за растителна отбрана и торове са отстранени, като са показани изчислените нови размери на подкрепяне за хектар. По интервенцията „ Опазване на застрашени от изгубване локални сортове, значими за селското стопанство " е прецизирана опцията за разширение на уговорката, а по интервенцията „ Опазване на локални породи (автохтонни), значими за селското стопанство " отпада условието за създаване и потребление на „ Методика за установяване на праговете на застрашеност ".

Адаптирани са условия във връзка с оптималния размер на подкрепяне по интервенцията „ Подпомагане развъждането на сортове, устойчиви към климатични условия посредством практики за интегрирано произвеждане " от до 300 ха на до 600 ха, както и условия за разширение на площта, за която е стихотворец ангажимент. Предоставена е опция задължението да бъде разширяван с до 10 % от размера на площта, с която е стихотворец, само че с не повече от 20 ха.

За осъществяване на целите на Министерство на земеделието и храните за поддръжка на бранш отглеждане на животни в интервенцията „ Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии " е включено обвързване за съществуване на животновъдна единица (ЖЕ) в съответствие 1 ЖЕ, налична за един деклариран хектар.

В част от интервенциите по Плана е уеднаквен метода за установяване на допустимите претенденти - аграрни стопани, които получават опция за подкрепяне по тях, като са прецизирани допустимите претенденти, които са разнообразни от аграрни стопани. Прецизирани са и условията свързани с произвеждане на електрическа енергия за ВЕИ, както условията и за осъществяване на действия за поддръжка.

В интервенциите, свързани с вложения в произвеждане и преправка е уеднаквен метода за установяване на допустимите претенденти - аграрни стопани, които получават опция за подкрепяне по тях, като са прецизирани допустимите претенденти, които са разнообразни от аграрни стопани. Прецизирани са и условията, свързани с произвеждане на електрическа енергия за ВЕИ, както условията и за осъществяване на действия за поддръжка.

В намеса „ Консултантски услуги и повишение на консултантския потенциал " е планувана опция за даване на настойнически услуги и на нови стопани, каквато опция е планувана за млади аграрни стопани, а точно да се изготвят безвъзмездни заявки и бизнес проекти за евентуални претенденти от страна на настойнически организации, възможни бенефициенти по интервенцията.

В интервенцията „ Професионално образование и придобиване на познания " е планувано преимущество за Държавни и общински институции в системата на професионалното обучение и образование, висши учебни заведения, научни институти и опитни станции в региона на селското и горското стопанство по отношение на главната им роля в процеса на повишение на квалификацията и равнището на начетеност на земеделските стопани. Предвидено е и преимущество за образования на тематики, свързани с Натура 2000 и ролята на земеделските стопани за реализиране на задачите на екологичната мрежа.

Допълнително, от интервенциите, свързани с даване на настойнически услуги и образуване на образования за земеделските стопани и заетите в техните стопанства се пренасочват средства в размер на 20 млн. евро към намеса „ Хуманно отношение към животните и антимикробна устойчивост "

Създадена е нова намеса „ Поддръжка на новосъздадени и възобновени гори ", по която подпомагането е под формата на обезщетително заплащане. С цел стимулиране развиването на бранша е препоръчана нова намеса, ориентирана към подкрепяне на „ Нови аграрни стопани " - „ Стартова помощ за определяне на нови аграрни стопани в селското стопанство ", чието подкрепяне е в размер 30 000 евро.

Интервенция „ Насърчаване понижението на използването на продуктите за растителна отбрана и торове през надзор в краен артикул " е заличена като са отразени оферти от членове на Комитета по наблюдаване на Стратегическия проект. Общо 25 млн. евро обществени средства се пренасочват към намеса „ Биологично растениевъдство ". Допълнителният финансов запас ще обезпечи преизчисления по-висок размер на обезщетителните заплащания по интервенцията с оглед осъществяване на заложената в Стратегическия проект цел от повишаване с 5 % до 2025 година на площите в система на надзор. От бюджета на интервенцията се пренасочват още 50 млн. евро обществени средства към намеса „ Хуманно отношение към животните и антимикробна устойчивост " и 25 млн. евро към намеса „ Плащания за аграрни земи в зони от Натура 2000 ", поради високите резултати от заявяването по нея в границите на акция 2023 година

В региона на секторните интервенции е планувана смяна в използването на активност „ Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдаване и обработка, които не са транспортни средства ". Същата не е позволена за подкрепяне в границите на намеса „ Преструктуриране и преработка на лозя " и ще да бъде планувана в намеса „ Инвестиции в лозаро-винарския бранш ". От интервенциите в лозаро-винарския бранш отпада в началото заложената „ Насърчаване на винения туризъм ". Причината за нейното отпадане от Стратегическия проект е, че според европейското законодателство възможни бенефициери могат да бъдат единствено приети междубраншови организации в бранша, каквито към сегашния миг в България към момента няма. Бюджетът, плануван за тази намеса, е трансфериран към намеса „ Инвестиции в екологични уреди ".

В интервенциите „ Консултантски услуги, техническа помощ, образование, информация и продан на положителни практики, в това число посредством работа в мрежа, за пчелари и пчеларски организации " и „ Популяризиране, връзка и маркетинг, в това число дейности за наблюдаване на пазара и действия, ориентирани по-специално към повишение на осведомеността на потребителите по отношение на качеството на пчелните артикули " като евентуални бенефициенти се показват браншови организации за произвеждане и преправка на селскостопански артикули в бранш „ Пчеларство ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР