Странно струпаните орбити на някои отдалечени тела в нашата Слънчева

...
Странно струпаните орбити на някои отдалечени тела в нашата Слънчева
Коментари Харесай

Няма девета планета, друго било обяснението за странните орбити на разни далечни обекти

Странно струпаните орбити на някои отдалечени тела в нашата Слънчева система могат да бъдат обяснени, без да се позоваваме на огромната, неоткрита Девета планета, демонстрира ново проучване.

Наблюдаваното гравитационно привличане може да е породено от доста други обекти след Нептун, а не от един солиден свят, съгласно проучването.

„ Ако премахнете Планетата 9 от модела, а вместо това включите в него доста дребни обекти, разпръснати в необятна област, груповото влияние на тези обекти може също толкоз елементарно да изясни ексцентричните орбити, които виждаме в някои обекти след Нептун, “ споделя основният създател на проучването Антраник Сефилиан от катедрата по приложна математика и теоретична физика в университета Кеймбридж, в Англия.

Търсенето на Девета планета – или, както някои избират да я назовават, „ Планета Х “, стартира съществено през 2014 година През тази година астрономите Чад Трухильо и Скот Шепърд допуснаха съществуването на огромен, незабележим свят оттатък Нептун, чието гравитационно въздействие би могло да изясни странностите в орбитите на далечни обекти, като планетите джуджета Седна и 2012 VP113.

През януари 2016 година Константин Батигин и Майк Браун способстваха за още доказателства, като оповестиха, че други обекти, ситуирани след Нептун, също носят този гравитационен отпечатък. Батигин и Браун правят оценка, че предизвикващият разстройствата обект е може би 10 пъти по-масивен от Земята и се намира приблизително на към 600 астрономически единици (AU) от слънцето. (Едно AU е дистанцията сред Земята и Слънцето – към 150 милиона километра.)

Случаят се натрупва от този момент, защото астрономите са разкрили към този момент повече от 30 обекта след Нептун, които усещат гравитационното влияние.

Но съществуването на Девета планета не е наложително. Някои астрономи считат, че странната орбита е по-вероятно да е породена от доста дребни тела. Новото изследване, което Сефилиан прави с Джихад Тума от Американския университет в Бейрут, изследва точно този сюжет.

Двамата допускат, че обяснението с числата в действителност работи, в случай че масата на пояса на Кайпер, пръстена на тела оттатък Нептун, е до 10 пъти по-голяма от тази на Земята. Това е значителен „ в случай че “, като се има поради, че множеството разбори правят оценка масата на пояса на Кайпер като по-малка от 10% от масата на Земята (а едно скорошно проучване слага цифрата даже на 0.02 земни маси).

Но други слънчеви системи са известни с това, че съдържат солидни дискове от материали в техните външни области, означават Сефилиан и Тума. Неуспехът ни да видим диск в края на нашата Слънчева система не значи, че той не съществува, акцентират те.

„ Проблемът е, че когато наблюдавате диска от вътрешността на системата, е съвсем невероятно да го видите напълно. Докато не разполагаме с директни наблюдения за диска, нито пък имаме доказателства за Девета планета, би трябвало да изследваме други благоприятни условия “, споделя Сефилян.

„ Възможно е и двете неща да са истина – може да има солиден диск формиран от голям брой обекти, както и девета планета “, прибавя той. „ С откриването на всеки нов обект оттатък Нептун събираме повече доказателства, които биха могли да оказват помощ да се изясни тяхното държание. “

Новото изследване е оповестено в изданието LiveScience.com

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР