Странни разбирания за стабилност на мнозинството демонстрира председателят на парламентарната

...
Странни разбирания за стабилност на мнозинството демонстрира председателят на парламентарната
Коментари Харесай

Странно парламентарно зацикляне

Странни разбирания за непоклатимост на болшинството показва ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, щом главното доказателство за това е сполучливото събиране на кворум при започване на всеки пленарен ден. А че депутатите нямат работа и се чудят с какво да се занимават, се вижда все по-ясно с приближаването на изборите за Европарламент. Очевидно и кабинетът е зациклил, тъй като и оттова не излизат значими законодателни оферти, засягащи хората в България. Затова вместо да разискват разнообразни хрумвания и политики за пътя, по който да се развиват стопанската система, опазването на здравето, образованието и други жизненоважни сфери, депутатите от болшинството като напук са се захванали с опозицията и се чудят по какъв начин да я ударят по-лошо.

От своя страна Българска социалистическа партия също необичайно и напук седи отвън постройката с надпис "Съединението прави силата ", с цел да не "легитимира машинациите на ГЕРБ ", само че... пази парламентаризма отвън Народното събрание. Левицата твърди, че би се върнала единствено в случай че болшинството "освободи " това Народното събрание от партийно-груповата хватка и се откаже от злоупотребите посредством законодателство. Лидерката Корнелия Нинова за следващ път повтори, че от Българска социалистическа партия не желаят никакви пари, командировъчни или от безотчетните, до момента в който не са в Народното събрание. И типично по Бойко-Борисовски подреди на двамата депутати, пътували на ревю за лов и лов на риба (!) в Залцбург, незабавно да върнат командировъчните си, които възлизат на над 13 хиляди лв..

ГЕРБ са склонни да спрат напълно заплатите на неработещите депутати, с цел да са солидарни с българите, които не вървят на работа и не получават хонорари. Това пояснение направи ръководителят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов във връзка импортираното от НФСБ предложение за промени в Правилника за активността на Народното събрание поради протеста на социалистите.

"Вие, в случай че не отидете на работа, ще получите ли заплата от вашите работодатели? Смятате ли, че тези, които не идват на работа, би трябвало да получават заплати? ", попита Цветанов репортерите в коридорите на Народното събрание, откакто се срещна с "Обединени патриоти ", с цел да разиска с тях дейностите по отношение на ветото на президента върху ремонтирани текстове от Изборния закон. До решение по какъв начин ще гласоподават националистите обаче не се е стигнало и диалозите им с ГЕРБ ще продължат. Още при започване на седмицата от Вътрешна македонска революционна организация и от "Атака " оповестиха, че ще поддържат ветото. Така от Патриотите само НФСБ, които дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи обезсмислиха преференциите, са срещу него. Само че в ГЕРБ са си наумили то да бъде отхвърлено, а след това да се одобри "поправка на поправката ", която връща старите правила за преференциите, написана небрежно от шефа на правната комисия Данаил Кирилов след намесата на Бойко Борисов.

От Вътрешна македонска революционна организация признаха, че се двоумят дали да създадат завой в позицията си, защото президентът не връща единствено текстовете за преференцията, а и други положения в Изборния кодекс, с което те не са съгласни, като да вземем за пример реда за правосъдното обжалване на решенията на изборните комисии. Заместник-шефът на парламентарната група Искрен Веселинов сподели, че воеводите са поискали гаранция за връщането на старите текстове за 5 и 7% предел при европейски и национални избори, в случай че поддържат ГЕРБ против Румен Радев. Цветанов заречен, че планът на ГЕРБ за остарялото състояние на преференциите ще бъде гласуван паралелно с ветото в един и същи ден, евентуално идната седмица.

По въпроса за орязването на заплатите на депутатите от Българска социалистическа партия, които не идват в Народното събрание, Цветанов, наподобява, е извадил повече шанс и е намерил съидейници в патриотичната група. "Смятаме, че би трябвало да бъдем солидарни с всички тези български жители, които когато не отидат и не упражнят правото си на работа, те нямат право да получават и съответното заплащане ", изясни той. Това щяло да предприеме като деяние ръководещото болшинство, защото е "справедливо ", "искрено " и "истинско " пред българските гласоподаватели.

Тази концепция обаче срещна отпор от Движение за права и свободи, чиито народни представители няма да я поддържат. "Парламентаризмът не е това, което си мислят някои - натискане на копчета и обслужващ личен състав. В конституцията има текст за свободната воля на депутатите. Малко да се замислят ", посочи Йордан Цонев. Според него са зачестили похищенията върху парламентаризма, в това число и по битово-организационни и финансови въпроси. Време било да се излезе от това дребнотемие и да се намерения какъв вид страна желаеме да имаме.

По думите на заместник-председателя на парламентарната група на Движение за права и свободи никой не говорел за същинската работа, която би трябвало да прави Народното събрание, за качеството на законите и за това, че към този момент месеци наред депутатите се занимавали с дневен ред, чиято задача е единствено да запълни времето. "Това го прави ръководещото болшинството - да не би да вкарат някой законопроект, който да скапе така и така скапания им политически брак с националистите ", уточни Цонев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР