Странни находки, останали загадка за археолозите почти двеста години, се

...
Странни находки, останали загадка за археолозите почти двеста години, се
Коментари Харесай

Мистериозни конуси 200 години озадачавали геолозите

Странни находки, останали мистерия за археолозите съвсем двеста години, се оказали комплицирани послания от далечното минало на Земята, оставени на мястото на мощни трусове. До подобен извод са стигнали учени от Университета за приложни науки в Нов Улм (Германия).

С присъщата си изпъкнала глава и заострени опашки, тези пясъчни конуси ненапълно припомнят на гъби.
Размерът не е имал значение: Как метеоритите са погубвали всичко живо
Катастрофалният темперамент на събитията, свързани с рухването на огромни астероиди, се дефинира на първо място не от техния размер, а от съст...
Прочети повече
Но повода за тези необикновени геоложки тела в земята оставала тайнственост от първото им разкриване през 20-те години на XIX век. Според разнообразни версии тези конуси се явяват сталактити, вкаменели антични водорасли, ряпа или гъби, фулгурити (тръби, втвърдени при удар от мълния), дупки на антични животни, цялостни с пясък, и други

„ Бих ги нарекла геоложки странности - споделя Лидия Лонерган, геолог от Лондонския имперски лицей. - Те са много необикновени. “
Подводните вулкани могат да генерират сила за цяла Америка
За първи път пясъчните конуси били открити преди съвсем 200 години в Южна Германия покрай метеоритния кратер Нордлингер Рийс. Преди половин век се считало, че кратерът с диаметър 24 км има вулканична природа, само че през днешния ден се знае, че се е образувал от рухването на километров астероид преди към 14,8 милиона години. През 2010 година учените потвърдили, че ударът на този астероид е предизвикал земетресение с магнитуд 8,5.

През последните три десетилетия геологът Елмар Бюхнер и сътрудниците му събрали хиляди разнообразни пясъчни конуси в покрайнината. Тези твърди геоложки тела, най-големите от които са с дължина повече от метър, се намират единствено в тези седиментни скали, които датират от времето на рухването на астероида. Но основното, на което учените обърнали внимание, бил характерът на тяхното разположение.

„ Дебелите глави на пясъчните шипове сочат сеизмичен източник “, изяснява Бюхнер.
Геолози: Животът на Земята се е зародил на сушата, а не в океана
Учени откриха в Австралия едни от най-древните следи за живот на Земята, формирали се край горещите гейзери на сушата преди към 3,5 м...
Прочети повече
Първоначално това събитие изглеждало ненадейно за геолозите, само че скоро си спомнили за ориентацията на конусите, открити на хиляди километри от мястото - в Имперската котловина в Южна Калифорния. Над 95% от сходни конуси, открити там, са обърнати на изток към разлома Сан Андреас сред Тихоокеанската и Северноамериканската плоча по крайбрежието на Съединени американски щати. По подобен метод земетресенията играят значима роля в образуването на тези странни тела, са открили учените. Освен това съществуването на тези конуси освен приказва за минало земетресение, само че и демонстрира посоката на източника на трусовете.



В публикация, оповестена в списание Nature Communications, Бюхнер прави съмнение за механизма, посредством който се образуват тези конуси. Формирането им изисква мощно земетресение, пясък, вода и калцит, който работи като лепило. Процесът стартира с прекосяването на най-бързите първоначални талази, които притискат пясъка и изстискват цялата или съвсем цялата влага от него. „ Утайката е съвсем изцяло суха, само че там остават някои водни клопки “, изяснява Бюхнер.

Няколко секунди по-късно през пясъка минават по-бавните вторични талази. Преминаването на тези талази кара останалите водни клопки да се нагряват и неотложно да се изпаряват по избухлив метод. В резултат на всяка такава детонация в пясъчника остава куха конструкция, чиято заострена опашка е ориентирана надалеч от източника на налягане.

След това околният пясък бързо запълва получената празнина и калцитът, който е главният минерал в състава на пясъчника, циментира новата конструкция.
През скришен проход под Панама духа мантиен вятър В бъдеще Сибир и Северна Америка ще се обединят, както и Япония и Русия
" Сибирската платформа, която сега обгръща по-голямата част от Сибир, в далечно бъдеще още веднъж ще се сплоти с сходната й платформа...
Прочети повече
Целият развой, съгласно учените, лишава няколко секунди. „ Повечето от нашите скали са се образували най-малко милиони до десетки милиони години. Тук процесът се прави с мигване на окото “, сподели Франек Хасюк от Геоложката работа на Канзас, който не е взел участие в проучването.

Освен в Германия и Калифорния, необикновени конуси се срещат единствено на няколко места на Земята – да вземем за пример в Италия, Франция и Австралия. Като се има поради това, би трябвало да се одобри, че те се образуват при в действителност мощни трусове - с магнитуд над 7-8, счита Бюхнер.

Поради тази причина пясъчните конуси могат да служат като маркери на изключително мощни, разрушителни трусове, и по тази причина не си коства да се строят атомни електроцентрали и учебни заведения, където са открити такива формирания, споделя Хасюк. „ Разбирането на античната сеизмичност в действителност може да ни помогне да планираме нашата инфраструктура по-смислено “, обобщи геологът.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР