Страните от Западните Балкани възприемат различно миналото, но общата им

...
Страните от Западните Балкани възприемат различно миналото, но общата им
Коментари Харесай

Пендаровски: Западните Балкани възприемат различно миналото, но ЕС е общата им цел

Страните от Западните Балкани възприемат друго предишното, само че общата им цел за бъдещето е участие в Европейски Съюз, съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на Срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните-участнички в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), представен от Танюг и Българска телеграфна агенция.

" Ако приказваме за Европейски Съюз, той е резултат от смелостта на визионерите слред Втората международна война. Позитивното, което постигнахме по време на българското председателство и което продължи с председателството на Румъния и /след това, през първата половина на 2020 година - бел. ред./ Хърватия, ще продължи с председателството на Словения и по този начин Европейски Съюз ще продължи да посвещава внимание на нашия район ", съобщи Пендаровски.

Пендаровски счита, че признатата Стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани дава нова вяра на обществата в страните от Западните Балкани за осъществяване на обективните критерии.

" Ние в Северна Македония разпознахме този миг и предприехме съответни стъпки и с Преспанското съглашение, и с Договора за другарство с България затворихме сложните въпроси от предишното. Сега сме на прага да реализираме пълноправно участие в НАТО, получихме добра рекомендация от Европейски Съюз за присъединение към Европейски Съюз. Северна Македония извършва отговорностите си, в този момент Европейски Съюз би трябвало да извърши своята част от уговорките ", съобщи Пендаровски.

Той счита, че Европейски Съюз би трябвало дса осъзнае, че разширението е освен политически, а и геополитически въпрос и че то ще има позитивно въздействие върху целия европейски континент. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР