Страните от Западните Балкани трябва да се възползват от новата

...
Страните от Западните Балкани трябва да се възползват от новата
Коментари Харесай

Захариева: Западните Балкани трябва да използват момента

Страните от Западните Балкани би трябвало да се възползват от новата тактика на Европейския съюз за присъединение на района и от всички благоприятни условия, които тя предлага. Това подчертаха участниците в полемиката „ Бъдещето на Западните Балкани и новата тактика за разширение на Европейски Съюз “, проведена от Европейския съвет за външна политика в София.

"България сложи доста високо европейската вероятност и съгласуваност на страните от Западните Балкани и се надявам това да не завърши с българското председателство. Поддържаме контакти с Австрия, Румъния и Хърватия - те ще продължат. Обръщам се към приятелите от Западните Балкани - използвайте този миг. Стратегията е доста навременна и обективна. Реформите не са леки, само че всяко едно изпитание си коства ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в границите на полемиката.

България постави основни старания да върне нашия район в стратегическия дневен ред на Европейския съюз. Сега, след публикуването на Стратегията за Западните Балкани, можем ясно да кажем, че документът дава отговор на нашите най-високи упования, добави Захариева.

"Този документ е източник на ентусиазъм както за политическите водачи, по този начин и за жителите ", съобщи още българският първи посланик.

Преподавателят в университета в Белград проф. Йонко Теокаревич изясни, че новостите в тактиката на Европейски Съюз за Западните Балкани са в две сфери. От една страна, имаме нов пакет от механизми, в това число задачи за върховенството на закона, които би трябвало да вкарат последователен мониторинг. Второто е, че така наречен виртуално участие към този момент съществува в тактиката, тъй като страните от Западните Балкани ще могат да вземат участие в работата на доста институции и даже съвета на министрите, комисии, Европейската комисия и Европейския парламент. Според него това ще построи нова атмосфера и ще принуди държавните управления да приложат по-добре и по-бързо нужните стъпки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР