Страните от Евросъюза няма да се договорят за петролно ембарго

...
Страните от Евросъюза няма да се договорят за петролно ембарго
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: В ЕС няма да се договорят за петролно ембарго срещу Русия този месец

Страните от Евросъюза няма да се договорят за петролно ембарго против Русия този месец, стана ясно от изявление на ръководителя на Европейската комисия.

Преговорите сега са фокусирани на механически елементи и срещата на водачите на 30 и 31 май няма да е " подобаващото място " за реализиране на договореност, изясни Урсула фон дер Лайен.

По-рано през днешния ден стана ясно, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е изискал от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел въпросът за петролното ембарго да отпадне от дневния ред на лидерската среща, защото голям брой " съществени " аспекти остават нерешени.

Еврокомисията предложи ембаргото да влезе последователно в действие до края на тази година, а за Унгария, Чехия и Словакия - през 2024-та. А в най-новия си проект за вложения в енергетиката - REPowerEU - от Брюксел заделиха два милиарда евро за енергийния преход на страните без морски изход и мощно подвластни от съветските горива.

Според унгарския министър председател обаче проектът не визира задоволително съответно и изцяло терзанията на Будапеща, прецизира Ройтерс.

По-рано през днешния ден Катрин Колона - новият министър на външните работи на Франция, разгласи, че е оптимист за скорошното приемане на шестия пакет от глобите против Русия, който включва и ембаргото върху петролните доставки. Колона изрази вяра, че това ще стане бързо, само че не се ангажира със периоди.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР