Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електроенергия от

...
Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електроенергия от
Коментари Харесай

Страните от ЕС са произвели рекордно количество слънчева енергия през лятото

Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електрическа енергия от слънцето през лятото на тази година. Това сочат данните от изследване на изследователския център " Ембър клаймът " (Ember Climate), представени от ДПА.

Съюзът е създал 99,4 тераватчаса слънчева сила сред май и август, което е с 22 тераватчаса повече по отношение на същия интервал на предходната година, съгласно отчета.

Допълнителната слънчева сила, създадена в Европейски Съюз, се равнява на количество природен газ, чийто импорт би коствал 29 милиарда евро, по калкулации на създателите на изследването.

Като цяло, 12 % от общото количество сила, създадена в Съюза сред май и август, са генерирани от слънцето при 9 % през предходната година.

" На фона на удара, който Европа понася заради газовата рецесия, слънчевата сила до известна степен обезпечава по този начин нужното облекчение ", отбелязва анализаторът към " Ембър клаймът " Павел Чизяк.

Авторите на проучването са открили, че 18 от 27-те страни в Европейски Съюз са сложили нови национални върхове във връзка с производството на електрическа сила, генерирана от слънцето. България не е посочена измежду тези страни.

На първо място е Нидерландия, при която покачването е с 23 %, следва Германия с 19 на 100 и Испания със 17 %. Най-значителен прогрес реализира Полша, където производството на слънчева сила се усилва 26 пъти от 2018 година През тази година 8 % от цялата сила в страната е била генерирана от слънцето.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР