Страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за увеличаване и подобряване

...
Страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за увеличаване и подобряване
Коментари Харесай

ЕС одобри пакет от €5 млрд. за оръжия за Украйна

Страните от Европейския съюз реализираха съглашение за увеличение и възстановяване на военната помощ за Украйна.
Прочетете още
" Успяхме, имаме съглашение за Украйна. Фондът ще ни разреши да увеличим военната си поддръжка за Украйна с още 5 милиарда евро. Посланието е ясно:  Ние ще подкрепим Украйна с каквото е належащо , с цел да надделее ", съобщи първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Споразумението, подписано от посланиците в Брюксел, ще инжектира спомагателни 5 милиарда евро в Европейския инструмент за мир (ЕФМ) до края на годината, които ще добавят 6,1 милиарда евро, отпуснати от началото на 2022 година, съобщи " Евронюз ".

ЕФМ закупи популярност директно след войната с Русия, защото страните членки побързаха да дават на Киев военно съоръжение, което се съхранява в националните им ресурси. Механизмът отчасти възвръща разноските за тези дарения, което разрешава на всички страни - от най-големите до най-малките, да се включат и да оказват помощ. Това е " извънбюджетна " скица, тъй като хазната на Европейски Съюз не може да финансира разноски с военно значение.

Но през 2023 година ЕФП стартира да губи мощ, когато запасите последователно се изчерпаха и държавните управления се насочиха към двустранни дарения за Украйна, а не към групови. Механизмът беше дейно неподвижен през май, откакто Унгария наложи несъгласие в отговор на оповестяването на Банка ОТП от Киев за " интернационален спонсор на войната ", разяснява БГНЕС.

Определянето беше анулирано месеци по-късно след интензивни дипломатически старания, само че Будапеща продължи да попречва отпущането на нов транш от 500 млн. евро за допълнение на механизма. Междувременно стартира спор за реформиране на Европейския фонд и за превръщането му в по-ефективен, по-предвидим и по-добре приспособен към потребностите на Украйна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР