Страните от ЕС и законодателите започнаха окончателния етап от преговорите

...
Страните от ЕС и законодателите започнаха окончателния етап от преговорите
Коментари Харесай

ЕС започна преговорите за забрана на колите с двигатели с вътрешно горене

Страните от Европейски Съюз и законодателите започнаха окончателния стадий от договарянията за последователното унищожаване на колите, отделящи излъчвания на въглероден диоксид, преди цялостната им възбрана през 2035 година Обсъждат се по-строги ограничавания до края на това десетилетие.

Преговорите с висок залог сред представители на Европейския съвет, който съставлява 27-те страни от Европейски Съюз, и Европейския парламент трябваше да стартират късно през днешния ден и да продължат до постигането на съглашение.

Те са в основата на прехода на блока към въглеродно неутрално бъдеще - основен ангажимент на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Сега колите отделят 12% от всички излъчвания на CO2 в 27-членния блок на Европейски Съюз, до момента в който превозът като цяло е виновен за към една четвърт от тях.

Ще бъде разисквана и по този начин наречената " корекция Ферари ", която ще даде опция на производителите на първокласни коли, които създават по-малко от 10 000 коли годишно, да се възползват от стандартите за излъчванията на CO2 за още пет години. Някои договарящи, изключително от Комисията, желаят това изключение да бъде отстранено.

Консервативните законодатели и Германия не са склонни да одобряват някои от задачите, опасявайки се от скъпото задължение, което ще се стовари върху автомобилните производители от Европейски Съюз, конкуриращи се със международни противници с по-слаби цели.

Забраната за 2035 година на всички транспортни средства с мотори с вътрешно горене беше гласувана от Европейския парламент през юни. Той поддържа предлагането на Комисията, показано предходната година, част от амбициозната цел за понижаване на излъчванията с 90% до 2035 година спрямо базовата стойност от 2021 година Около 12% от новите коли, продадени в Европейския съюз, са електрически, защото потребителите се отхвърлят от моделите, отделящи излъчвания на C02, вследствие на енергийните разноски и по-екологичните правила за придвижване.

Докато Европейски Съюз се стреми към възбрана на продажбата на коли с бензинови и дизелови мотори до 2035 година, Китай - най-големият авто пазар в света - желае до тази година най-малко половината от всички нови коли да бъдат електрически, хибридни или с водородно задвижване. /АФП


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР