Страните членки на ЕС са одобрили след продължили до последно

...
Страните членки на ЕС са одобрили след продължили до последно
Коментари Харесай

ЕС единодушно прие първия по рода си закон за изкуствения интелект

Страните членки на Европейски Съюз са одобрили след траяли до последно интензивни договаряния невиждан закон на международно ниво за контролиране на изкуствения разсъдък. Това заяви белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, представено от Франс прес.

На днешната си среща посланиците на 27-те членки на Европейски Съюз " потвърдиха единомислещо " политическото съглашение , реализирано през декември сред страните и евродепутатите, заяви белгийското председателство в обществената мрежа " Екс " (X).

Някои страни, измежду които Франция и Германия, са повдигнали въпроси, будещи опасения , които са били взети под внимание преди завършването на текста, съгласно дипломатически източници.

" Този закон за изкуствения разсъдък е значима стъпка, установяваща първите правила на планетата за изкуствения разсъдък, които ще го създадат по-безопасен и зачитащ главните права на Европейски Съюз ", удостовери белгийското председателство.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон приветства " историческата и първа по рода си в международен проект регулация ".

" Законът за изкуствения разсъдък разпали пристрастеностите и с право. Понастоящем страните членки утвърдиха политическото съглашение от декември, признавайки постигнатия съвършен баланс от договарящите сред нововъведението и сигурността ", съобщи той. 

Европейска комисия показа законопроекта за изкуствения разсъдък през април 2021 година. Появата в края на 2022 година на чатбота " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT) на калифорнийския стартъп " ОупънЕйАй " (OpenAI), кадърен да написа дисертации, стихове или преводи за няколко секунди, му даде ново измерение и форсира полемиките. 

Тази система, сходно на тези, които са в положение да основат звукове и изображения, сподели на необятната аудитория големия капацитет на изкуствения разсъдък, само че и някои опасности, които крие. Сред тях са разпространяването в обществените мрежи на подправени фотоси и заплахата от манипулиране на мнението. 

По отношение на генеративния изкуствен интелект разпоредбите ще бъдат наложени на всички, с цел да се подсигурява качеството на данните, употребявани при създаването на логаритмите и да се ревизира дали не нарушават законодателството за авторските права. Разработчиците би трябвало да се уверят, че основаните звуци, изображения и текстове са ясно разпознати като основани от изкуствен интелект.

По-строги ограничавания ще се ползват единствено за най-мощните системи.

Системите, които се смятат за високорискови, като такива, които вземат участие в сериозна инфраструктура, обучение, човешки запаси, поддръжка на публичния ред, ще подлежат на серия от отговорности, като обезпечаване на човешки надзор върху машината, основаването на техническа документи или използването на система за ръководство на риска.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР