Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за поставянето на

...
Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за поставянето на
Коментари Харесай

ЕК: Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за COVID ваксините по своя преценка

Страните членки могат да наложат по-строги ограничавания за слагането на имунизациите против Covid-19 по своя преценка, съобщи представителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаекер.

Той сподели това ден, откакто Европейската организация по медикаментите предизвести, че има връзка сред образуването на тромбози и имунизацията на „ АстраЗенека “.

Де Кеерсмакер добави, че Комисията предлага страните да се обединят към общ метод към тази ваксина. За същото приканиха през вчерашния ден здравните министри на извършената видеоконференция на Съвет „ Здравеопазване “.

Междувременно редица страни в Европа вкараха ограничавания при имунизирането с „ Астра Зенека “ след мнението на Европейската организация по медикаментите за връзка на препарата с редките случаи на тромбоза при ваксинирани.

Италия ще предложи имунизацията на " АстраЗенека " към този момент да се ползва единствено на хора над 60 години след заключението за препарата на Европейската организация по медикаментите. Тези, които към този момент имат първа доза, ще могат да си слагат и втората.

Испанското здравно министерство предложи препаратът да се ползва единствено във възрастовата група сред 60 и 65 години, с цел да се успокои обществеността, макар че и там специалистите повтарят, че изгодите от " АстраЗенека " неведнъж надвишават рисковете.

Очакването на позицията на европейската организация обърка имунизационните проекти в някои области и докара до огромни опашки от искащи.

Възрастови ограничавания постановиха и други страни като Нидерландия и Франция и Германия.

Здравните управляващи у нас обявиха, че в България не са регистрирани случаи на формиране на кръвни съсиреци след слагане на имунизацията на „ АстраЗенека “.

„ Тези хора, които са с сложена ваксина на „ АстраЗенека “, дано да не се тормозят, дано да бъдат спокойни “, сподели през днешния ден министърът на опазването на здравето Ангелов.

Имунизацията с препарата на „ АстраЗенека “ у нас ще продължи, само че ще се ползва с нараснало внимание при дами под 60 години, стана ясно нощес след незабавно съвещание на Националния имунизационен щаб.

България също по този начин упорства за единно решение за имунизацията на „ АстраЗенека “ – това е позицията, изразена от министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на срещата на здравните министри на страните от Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР