Страни като Испания обмислят пандемията от Covid-19 да бъде разглеждана

...
Страни като Испания обмислят пандемията от Covid-19 да бъде разглеждана
Коментари Харесай

Ендемичен Covid-19 не означава край, а че ще е тук завинаги

Страни като Испания обмислят пандемията от Covid-19 да бъде обсъждана като зараза, само че от СЗО предизвестиха, че за това е прекомерно рано. Какво значи пандемия и какво значи ендемия или зараза? Ето един учебен текст по тематиката:

Болестите се преглеждат като ендемия или зараза, когато се срещат на обособени места и се развиват по избран модел, до момента в който пандемията се популяризира в целия свят с непредвидени талази на болестта.

„ Все още има доста неустановеност в обстановката с ковид и той продължава да мутира и да трансформира държанието си “, сподели Катрин Смалууд, специалист по инфекциозни заболявания към европейската централа на СЗО в Копенхаген. За доста страни определянето на заболяването като ендемична значи, че ще има по-малко запаси за битка с нея, защото евентуално към този момент обстановката няма да се смята за незабавна за публичното опазване на здравето.



Кой ще реши по кое време Covid-19 ще отслабне в обособени епидемии?

Повечето богати страни евентуално сами ще вземат това решение според по какъв начин вирусът циркулира в техните граници и какъв е капацитетът нови случаи да причинят огромни огнища. Ваксините, медикаментите и други ограничения против ковид, необятно прилагани в богатите страни, евентуално ще им оказват помощ да лимитират огнищата доста преди вирусът да бъде подложен под надзор в международен мащаб.

СЗО механически не афишира пандемия. Най-високото равнище на паника беше от януари 2020 година, когато организацията разгласи световна незабавна здравна обстановка поради Covid-19. Оттогава здравната организация на Организация на обединените нации привиква експертна комисия на всеки 3 месеца, с цел да преоцени обстановката. Вероятно пандемията ще завърши, когато специалистите на СЗО разгласят, че Covid-19 към този момент не се квалифицира като световна изключителна обстановка, само че критериите за това решение не са тъкмо избрани.

„ Това е ненапълно субективна преценка, тъй като не става дума единствено за броя на случаите. Става въпрос за тежестта и за въздействието “, сподели доктор Майкъл Райън, шефът на СЗО по изключителни обстановки.

Други показват, че определянето на Covid-19 като зараза може би е по-скоро политически въпрос, в сравнение с теоретичен и приказва за това какъв брой заболявания и гибел са подготвени да понасят националните управляващи и жителите.

Какво предлага Испания?

Испанският министър председател Педро Санчес сподели, че намаляващите равнища на смъртност от Covid-19 допускат, че е време европейските управляващи да стартират да обмислят дали заболяването би трябвало да се смята за ендемична. Това значи, че испанските чиновници към този момент няма да би трябвало да записват всяка зараза с Covid-19 и че хората със признаци няма да бъдат безусловно тествани, само че ще продължат да се лекуват, в случай че са заболели. Предложението е разисквано с някои представители на Европейски Съюз, само че не са взети решения.

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР