Страната ни няма да може да полочи цялото договорено количество

...
Страната ни няма да може да полочи цялото договорено количество
Коментари Харесай

България няма да получи тази година евтиния азерски газ

Страната ни няма да може да полочи цялото контрактувано количество азерски газ през тази година на преференциална цена.

Това разгласи енергийният министър Александър Николов пред парламентарната енергийна комисия.

" За страдание, до 1 юли 2022 година не мисля, че може да получим спомагателни количества на закрепената конструкция в контракта цена, само че при не дай Боже, настъпване на геополитически опасности, имаме удостоверение, че може да получим спомагателни количества на пазарни цени. Тоест, отговорът на това дали ще получим цялото количество през 2022 година изрично е " не ", само че дали ще получим цялото количество след юли 2022-ра, мога да кажа, че с по-висока степен на сигурност е " да " - като разпределен през времето потенциал ", уточни Николов, представен от.

От думите му се разбра, че повода е незавършената газова връзка с Гърция. Именно недоговорените количества с Азербайджан бяха в основата на претекстовете на новия кабинет да смени по неотложност управлението на " Булгаргаз ", отпред с изпълнителния шеф Николай Павлов. Старото (вече) управление показва, че `единствената причина, заради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по контракта с азерската страна, е неналичието на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора ".

В петък следва среща в Азербайджан, разгласи още през днешния ден енергийният министър - " на всички представители, свързани с Южния газов кулоар ".

" Там ще проведем спомагателни срещи с всички вероятни сътрудници, в това число със прилежащи енергийни министри, които също се интересуват от доставки през наши трасета. Факт е, че България има добър дълготраен контракт. Как това ще се отрази на бъдещи доставки, следва да забележим. От позиция на количества не мисля, че имам терзания ", сподели Николов.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР