Страната ни може да стане лидер по развитие на насекомовъдството

...
Страната ни може да стане лидер по развитие на насекомовъдството
Коментари Харесай

Как България може да стане европейски лидер в насекомовъдството

Страната ни може да стане водач по развиване на насекомовъдството в Европа, което е бизнес нишата на бъдещето биоземеделие. Това съобщи за по телевизия Bulgaria On Air съпредседателят на Асоциация " Насекоми " у нас Анатоли Ценов. По думите му обаче е нужна поддръжка от страната и смяна на нормативните уредби.

" В България няма национално законодателство, което да развива този бранш. по тази причина ние желаеме да притеглим вниманието на институциите към този проблем. У нас има доста сериозен капацитет за развиване на тази активност и ние бързаме, с цел да изпреварим останалите страни от нашия район ", акцентира Ценов.
 Nasekomo стартира произвеждане на артикули от инсекти край София
Тази компания стартира произвеждане на артикули от инсекти край София

Амбициите на компанията са да завземе световен пазарен дял в тази ниша

Инвестициите към бизнеса с инсекти в Западна Европа към този момент се броят в милиарди евро. Според Асоциация " Насекоми " разноските, които ще се генерират у нас обаче ще бъдат много по-ниски от тези на запад, което ни слага в по-добра позиция.

" Трябва да има закон за индустриалното развъждане на инсекти и надлежно производството на протеин от тях, с цел да могат доста външни вложители да дойдат и несъмнено да стъпят на наша земя ", съобщи Анатоли Ценов.

Той добави, че насекомите се вписват идеално в така наречен кръгова стопанска система и е въпрос на време да станат сериозна част от земеделието, както и от хранително-вкусовата промишленост.
 Френска компания, специализираща в автоматизация, строи най-голямата плантация за инсекти в света
Френска компания, специализираща в автоматизация, строи най-голямата плантация за инсекти в света

Производственият развой - от хранене до управление здравето на насекомите, е автоматизиран
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР