Страната и благосъстоянието на българите са в менгемето на политическа

...
Страната и благосъстоянието на българите са в менгемето на политическа
Коментари Харесай

Проф. Д. Иванов: България е в менгемето на политическа криза, наивни обещания и инфлационен ураган

" Страната и благосъстоянието на българите са в менгемето на политическа рецесия, наивни обещания и приближаващ инфлационен вихър.  Политиката на идващото държавно управление би трябвало да бъде обвързвана с битката против инфлацията ", съобщи в изявление пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов и попита: 

" Когато удари пикът на инфлационния вихър, кой ще понесе отговорността, къде ще се изпокрият политиците тогава .... Този вихър не е кратковременен, ние ще продължим тази борба и през 2022-ра, 23-та и 24-та година ".

По думите му и Българска народна банка, и Министерствата на икономиката и на финансите, и държавното управление мълчат за инфлацията:

" Тя е резултат от едно мощно фрагментирано у нас и уплашено общество, което се усеща излъгано и изоставено от едно едва политическо водачество.... Да сте чули нещо за инфлацията от министрите на финансите и на стопанската система? Аз не съм, мълчат! ".   

Проф. Иванов акцентира, че не вижда политика на служебния кабинет в региона на стопанската система и финансите :

" Виждам повече медийно наличие, в сравнение с наличие на работните места. Не споделям, че министрите Кирил Петков и Асен Василев са любимци, не виждам съществени решения ".

Макроикономистът посочи закъснението на предаването пред Европейска комисия на Националния проект за възобновяване и резистентност:

" Какво е това гигантско забавяне. Къде е отговорността на служебния министър председател, на президента? Защо не зададоха една твърда дата за предаването на този проект и да предупредят Брюксел за това. Аз се срещнах обективно и подробни с осъществените усъвършенстване и не бих споделил, че се гордея с този проект. Огромни революционни неща няма в него ".  

" Актуализацията на бюджета закъсня. При такава актуализация преди избори няма по какъв начин популизмът да бъде изключен. Тя се прави в миг на динамична промяна на макроикономически трендове, а това не е регистрирано в средносрочната макроикономическа рамка, при която е признат бюджет 2021-ва година, а това няма по какъв начин да не докара до диспропорции и до нарушение на други типове разноски в бюджета. На трето място - признатите прерогативи са значими за пенсионерите, само че това се прави при неналичието на дълготрайна система, която да регистрира заслужено другите групи пенсии. Реалната цена на тази актуализация евентуално ще се окаже по-скъпа от досегашната, основаваща се на упованията за някакви идващи 2 милиарда повече доходи ".  Този разбор направи в предаването " 12+3 " макроикономистът. 

Според него актуализацията на бюджета демонстрира, че  липсва цялостна оценка на обществените политики.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Димитър Иванов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР