Страхотно състезание, 11 медала не сме печелили от много години.

...

От Европейското в Загреб тимът ни се върна с 11 отличия – 3 титли, 3 сребърни и 5 бронзови, с което се нареди на пето място в отборното класиране. Националите подобриха и постижението си от миналата година на континентално първенство, когато имаха 10 медала. „Очаквах тази титла, първата може би беше по-сладка, защото бях по-малък и тепърва излизах при мъжете“, заяви „златният “ Едмонд Назарян. „Сега моето представяне може би беше по-сензационно. Притеснение винаги има, но на тепиха се вижда кой има по-силен характер“.

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/08/18/315/f39ab0d5508feaa14e6bc39b4739ad00_resized.jpeg" width="840" height="500">

21-годишният талант стигна до втора титла в кариерата си след тази през 2020 г. А по пътя до финала победи и арменеца Геворг Грегорян. „С него сме приятели и е трудно да се борим един срещу друг“, продължи Еди. „Бях в Армения на подготовка, с него се познаваме много добре. Но на тепиха приятели няма. Там е война!“.

Кирил Милов, който се окичи със сребро, заяви че е доволен от спечеления медал, но е леко огорчен, тъй като не е със златен оттенък. „Радвам се, че целият национален отбор показа, че можем да бъдем сред най-добрите и сме едни от най-добрите“, допълни борец №1 у нас за 2022 г. „Надявам се да го покажем на Световното първенство, да вземем квоти и на следващата Олимпиада да бъдем много по-добри от предишната“.

А селекционерът на националите в класическата борба Братан Ценов заяви, че тимът има потенциал и го показа на това първенство, след като спечели титла, сребро и 2 бронза. „Има и момчета, които не взеха медали, но могат да подобрят представянето си“, продължи наставникът. „Благодаря на федерацията и нейния президент Христо Маринов, на Спортното министерство, на Гриша Ганчев и Данаил Ганчев, които ни подкрепят и помагат, за да вървим напред“.

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/08/18/315/0a5b719bdbdc6a7290b4b61bd00c1820_resized.jpeg" width="840" height="500">

С медали при дебюта си за България се завърнаха Абу Муслим Амаев и Семен Новиков – бронз. „Надявам се скоро този медал да бъде златен“, обяви Новиков. А Амаев благодари за възможността да се състезава за България и също допълни, че ще работи усилено, за да представя достойно страната ни.

Петър Касабов, селекционер на женския национален отбор, изрази надежда тимът ни да се върне с още повече отличия от Световното. И също благодари на ръководството на федерацията, за всички условия, които са осигурени на отбора. На първенството в Загреб жените спечелиха 4 медала – злато на Юлияна Янева (68) и Мими Христова (65), бронз на Евелина Николова (57) и Биляна Дудова (62). Миглена Селишка пък остана пета, след като получи тежка травма и не излезе в битката за бронза. В отборното класиране дамите ни са трети. „Меги все още е на противовъзпалителни“, разкри наставникът. „Не бързаме с ядрено-магнитния резонанс, защото в момента той няма да покаже точно това, което искаме да видим“.

Мими Христова, която спечели за втори път европейскат титла, сподели че и зад двата трофея се крият много емоции. „И двете титли ми бяха сладки, защото и при двете трябваше да преодолея лични проблеми“, допълни Мими. „И двете са по различен начин важни за мен. На финала бях една идея по-предпазлива, защото молдовката е доста гъвкава. По-миналата година на Световното първенство си извадих рамото именно срещу нея, докато я водех с 8:2. Трябваше да се боря чисто и в последните секунди направих финална" class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Страхотно състезание, 11 медала не сме печелили от много години." onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

Христо Маринов: На Световното | BGNES

„ Страхотно съревнование, 11 медала не сме печелили от доста години. Това сподели на конференция в Пресклуб България Христо Маринов, президент на БФ Борба, след Европейското състезание в Загреб, съобщи кореспондент на БГНЕС. „ Всички се бореха със сърце, само че постоянно има момчета и девойки, които не могат да се осъществят на 100 %. „ Съжалявам за Миглена Селишка и Али Умарпашаев, които получиха контузии. Приятно съм сюрпризиран от Юлияна Янева, доста уверена на тепиха, както и от Микяй Наим. Той мина през всичките възрастови групи и има медали. Дойде ред и при мъжете да вземе първи орден. Сега е значимо тези, които не съумяха, да си извлекат поука. И на Световното да спечелим оптимален брой квоти “.

От Европейското в Загреб отборът ни се върна с 11 оценки – 3 трофеи, 3 сребърни и 5 бронзови, с което се подреди на пето място в отборното класиране. Националите усъвършенстваха и достижението си от предходната година на континентално състезание, когато имаха 10 медала. „ Очаквах тази купа, първата може би беше по-сладка, тъй като бях по-малък и занапред излизах при мъжете “, съобщи „ златният “ Едмонд Назарян. „ Сега моето показване може би беше по-сензационно. Притеснение постоянно има, само че на тепиха се вижда кой има по-силен темперамент “.

21-годишният гений стигна до втора купа в кариерата си след тази през 2020 година А по пътя до финала победи и арменеца Геворг Грегорян. „ С него сме другари и е мъчно да се борим един против различен “, продължи Еди. „ Бях в Армения на подготовка, с него се познаваме доста добре. Но на тепиха другари няма. Там е война! “.

Кирил Милов, който се окичи със сребро, съобщи че е удовлетворен от извоювания орден, само че е леко наскърбен, защото не е със златен нюанс. „ Радвам се, че целият народен тим сподели, че можем да бъдем измежду най-хубавите и сме едни от най-хубавите “, добави герой №1 у нас за 2022 година „ Надявам се да го покажем на Световното състезание, да вземем квоти и на идната Олимпиада да бъдем доста по-добри от предходната “.

А селекционерът на националите в класическата битка Братан Ценов съобщи, че отборът има капацитет и го сподели на това състезание, откакто завоюва купа, сребро и 2 бронза. „ Има и момчета, които не взеха медали, само че могат да подобрят представянето си “, продължи наставникът. „ Благодаря на федерацията и нейния президент Христо Маринов, на Спортното министерство, на Гриша Ганчев и Данаил Ганчев, които ни поддържат и оказват помощ, с цел да вървим напред “.

С медали при дебюта си за България се завърнаха Абу Муслим Амаев и Семен Новиков – бронз. „ Надявам се скоро този орден да бъде златен “, разгласи Новиков. А Амаев благодари за опцията да се състезава за България и също добави, че ще работи интензивно, с цел да показва почтено страната ни.

Петър Касабов, селекционер на женския народен тим, изрази вяра отборът ни да се върне с още повече оценки от Световното. И също благодари на управлението на федерацията, за всички условия, които са обезпечени на тима. На шампионата в Загреб дамите завоюваха 4 медала – злато на Юлияна Янева (68) и Мими Христова (65), бронз на Евелина Николова (57) и Биляна Дудова (62). Миглена Селишка пък остана пета, откакто получи тежка контузия и не излезе в борбата за бронза. В отборното класиране дамите ни са трети. „ Меги към момента е на противовъзпалителни “, разкри наставникът. „ Не бързаме с ядрено-магнитния резонанс, тъй като сега той няма да покаже тъкмо това, което желаеме да забележим “.

Мими Христова, която завоюва за повторно европейскат купа, показа че и зад двата трофея се крият доста страсти. „ И двете трофеи ми бяха сладки, тъй като и при двете трябваше да преодолея персонални проблеми “, добави Мими. „ И двете са по друг метод значими за мен. На финала бях една концепция по-предпазлива, тъй като молдовката е много гъвкава. По-миналата година на Световното състезание си извадих рамото точно против нея, до момента в който я водех с 8:2. Трябваше да се боря чисто и в последните секунди направих финалната офанзива, която беше решаваща “.

А Юлияна Янева, която за първи път покори европейския връх, показа че от много време работи върху психическото си положение при излизане на огромни надпревари и значими срещи. „ Най-трудна ми бе срещата с украинката Белинска за купата, с което взех реванш от нея за изгубения край преди година, само че в категория до 72 кг “, призна Янева. „ Не че предходните не бяха тежки... “.

„ Поздравявам всички първенци и се веселя, че чухме българския химн доста пъти “, добави Биляна, която се окичи с бронз. „ Обещавам, че на Световното ще направя всичко допустимо и аз да донеса купа. Медалът обаче си е орден и макар че е блестящ, от задната страна той е мрачен и всеки си знае какво е платил, с цел да стигне до него. Допуснах неточности, ще работя над тях и идващия път ще се показва по-добре “.

„ Донякъде съм щастлива, че още веднъж съм с орден от огромно състезание, само че това е надалеч от задачите, които съм си сложила “, разгласи и Евелина Николова, също с бронз от шампионата. „ Следващата цел е квота за Олимпиадата, златния орден ще го преследвам дотогава “.

Силно на първентвото се показаха и представителите ни в свободната битка, които взеха два сребърни медала - на Микяй Наим (65) и Рамазан Рамазанов (70), както и бронз на Георги Вангелов (57).

„ От много години имах вяра, че имаме опция да вземем тези медали, само че все нещо малко не ни доближаваше “, съобщи Валентин Ангелов, селекционер отбора ни в свободния жанр. „ Вангелов този път беше подготвен за първенец и трябваше да стане подобен. А за Микяй? Човек реализира резултати, когато си повярва. Той поставя доста труд и сподели, че е заслужен да бъде медалист от огромни шампионати. Рамазанов загуби от много добър играч – Хаджи Алиев, всички в битката го познават. На него и отсега нататък ще разчитаме да носи медали. Съжалявам за Али Умарпашаев, който получи травма, следва да разберем до какъв брой е сериозна. Надявам се да се съберем здрави и за Световното да осъществяваме това, което дълги години не реализираме – квоти за Олимпийски игри. А в тима има момчета, които ще покажат, че са почтени да вземат участие на Олимпиада! “.

След къса отмора националите още веднъж се връщат в залата, а идващите им шампионати ще бъдат рейтинови. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР