Страхотни са така, но ако наистина искате да са постни,

...
Страхотни са така, но ако наистина искате да са постни,
Коментари Харесай

Сарми със стафиди и ориз

Страхотни са по този начин, само че в случай че в действителност желаете да са постни, би трябвало да замените свинската мехлем със зехтин

Необходими Продукти

● кисело зеле - 1 бр. приблизително
● олио - 80 мл
● мехлем - 2 с.л.
● лук - 1 глава
● праз - 1 филиз
● червен пипер - 2 ч.л.
● сол - на усет
● ориз - 1 ч.ч.
● стафиди - 1 шепа

Начин на подготвяне

Отделят се листа от едно приблизително огромно кисело зеле. Дебелите жилки се изрязват и оставяме да се отцеди в паница. Почиства се лук и праз, нарязва се на ситно.

В тенджера се загрява олио и запържваме нарязания праз и лук с щипка сол и черен пипер до момента в който омекне. Добавя се почистен ориз, разбърква се и запържваме до момента в който стане стъклен за минута-две.

Добавя се червен пипер, разбърква се и заливаме с гореща вода, разбърква се и оставяме да заври до момента в който ориза леко набъбне и поеме течността. Сваля се от котлона и смесваме с шепа стафиди.

Върху всеки зелев лист се слага лъжица плънка и навиваме на сарма. В тенджера на дъното се слагат 2-3 цели зелеви листа. Нарежда се един ред сарми, а от горната страна късчета мехлем и поръсваме с едната лъжичка червен пипер.

Нарежда се втори ред сарми и още веднъж свинска мехлем и червен пипер. Налива се вода да покрие сармите, от горната страна се покрива с паница.

Вари се на муден огън 3-4 степен до подготвеност към 50-60 минути. Сервираме топли с късчета праз. Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР