Страхотен двуцветен кекс по класическа рецепта!Необходими Продукти● яйца - 3

...
Страхотен двуцветен кекс по класическа рецепта!Необходими Продукти● яйца - 3
Коментари Харесай

Шарен кекс с ванилия

Страхотен двуцветен кекс по класическа рецепта!

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр.
● ванилия - 2 бр.
● брашно - 300 г
● захар - 300 г
● кисело мляко - 1 кофичка 4 - 5% масленост
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
● какао - 100 г на прахуляк
● лимонова кора - от 1/2 лимон
● олио - 2 ч.л.

Начин на подготвяне

Разбиват се яйцата дружно със захарта, ванилията и бакпулвера. В обособен съд содата се смесва дружно с киселото мляко и се бърка до момента в който киселото мляко стартира да прави балончета (тоест да шупне), това се прави с цел да не мирише кексът на сода бикарбонат. Когато шупне се прибавя при към този момент разбърканите яйца, захар, ванилия и бакпулвер.

След това брашното се пресява и се прибавя към готовата примес, разбърква се щедро, с цел да няма топчета (аз поставям лека-полека брашното, тъй като разбърниквам всичко с вилица, в случай че бъркате с миксер може да изсипете и цялото брашно наведнъж).

Когато се получи хомогенна примес се настъргва и лимоновата кора, прибавя се една чаена лъжичка олио и се разбърква, с цел да се смесят добре всички съставки.

След това се намазва форма за кекс с олио (хубаво би трябвало да е намазана, аз поставям 1 чаена лъжичка и намазвам формата с четка за намазване), поръсва се леко с брашно и готовата примес се изсипва в намазаната форма.

Към остатъка, който е останал по съда, се прибавя какаото на прахуляк, разбърква се добре и се прибавя към останалата примес с кръгови придвижвания. След това се взима една вилица и какаовата примес се разнася на всички места, като вилицата би трябвало да опира в дъното на формата.

Пече се към 30 минути в авансово загрята на 180 градуса фурна. Трябва да изстине доста добре, с цел да може да се отдели готовият кекс от формата. Става леко глетав, не е изсъхнал. Вкъщи доста го харесват всички и по тази причина взех решение да споделя рецептата си с вас.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР