Стотици служители на испанската Каиха банк протестираха пред Двореца на

...
Стотици служители на испанската Каиха банк протестираха пред Двореца на
Коментари Харесай

Масово недоволство срещу космическите възнаграждения на банкови шефове

Стотици чиновници на испанската " Каиха банк " стачкуваха пред Двореца на конгресите във Валенсия на 14 май, където се провеждаше годишното заседание на банковите акционери. Недоволството бе предизвикано от проектите на институцията да редуцира съвсем една пета от личния състав си в Испания. Същевременно, дребни вложители се оплакват от високите хонорари на изпълнителните шефове.   

Видео, оповестено в обществена медия от профсъюза Comisiones Obreras, демонстрира събралото се голям брой, част от което - с маски на мениджърите на " Каиха банк ". Чуват се и викания: " Те усилиха тройно заплатите си и ги вземат от нас ".

Въпреки недоволството, акционерите са подкрепили препоръчаната тлъста заплата на ръководителя на " Каиха банк " - Хосе Игнасио, въпреки че представителите на страната, която има 16% дял в кредитора, са дали своят вот " срещу ", отбелязва организация " Ройтерс " като се базира на добре осведомен източник. Самата банка не е показала детайлности за вота.

В Испания имаше и други митинги против желанията на пет испански банки да съкратят 18 хиляди работни места, съвпаднали с апелите на държавното управление за съкращаване на възнагражденията на висшия управителен банков ешелон.

Министърът на труда Йоланда Диас разяснява пред кореспонденти на 14 май, че " в този момент не е моментът за уволнения ". И добави: " Всички би трябвало дружно да преодолеем рецесията и да поставим взаимни старания ". 

" Каиха банк ", която стана най-голямата по мярка на активите испанска банка откакто през април купи съперника си " Банкиа ", разгласи проектите си да редуцира към 8 хиляди работни места - една от най-големите редукции в историята на страната.

Акционерите пък, на годишното си заседание на 14 май, утвърдиха закрепена годишна заплата от 1.65 млн. евро плюс награди за 200 хиляди евро за 2021-а на ръководителя на институцията - Игнасио, който е някогашен шеф на " Банкиа ". Преди обединяването на двете испански банки твърдото заплащане на Игнасио бе лимитирано до 500 хиляди евро, а бонусите - до най-много 300 хиляди евро. Това беше едно от изискванията " Банкиа " да получи държавна помощ в размер на 22.4 милиарда евро в апогея на европейската дългова рецесия през 2012-а. След поглъщането от " Каиха банк " това ограничаване бе отстранено. 

Въпреки че Мадрид и Испанската централна банка нямат пълномощия да орязват твърдите заплати на банковите мениджъри, въпросът стана прекомерно важен за " Каиха банк ". В речта си пред събранието на акционерите Игнасио съобщи, че " краткосрочните корекции на работната мощ " са нужни, с цел да се запази " оптималния брой на постоянните работни места в бъдеще ".

Недоволство е имало и против пакета от хонорари на новия началник на италианската " Уникредит " - Андреа Орсел. На годишното заседание на акционерите на банковата група на 15 април най-големият й вложител " Блек рок ", който държи 5.1% дял в кредитора, е дал своя вот " срещу ", сочат формалните данни, оповестени на банковия уебсайт на 13 май. На процедура, Орсел е предотвратил на косъм протест на акционерите за избраните му годишно 7.5 млн. евро (двойно повече от предшественика му Жан Пиер Мюстие), за които са дали своят вот 54% от присъствалите на събранието вложители. Почти 43% са били срещу. 

" Алианц глоубъл инвестърс " - частта за ръководство на активи на немската застрахователна група " Алианц ", която е третият по величина акционер на " Уникредит " с 3.1% дял, също е отхвърлила пакета от хонорари на Орсел. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР