Стотици се простиха с легендарния актьор Анани Явашев днес следобед

...
Стотици се простиха с легендарния актьор Анани Явашев днес следобед
Коментари Харесай

Стотици се простиха с Анани Явашев

Стотици се простиха с именития артист Анани Явашев през днешния ден следобяд в църквата "Света София "

Той умря в неделя на 89 години. Повече от пет десетилетия продължава кариерата му в киното и театъра, изпълнена с голям брой функции и участия, написа

"Тъжно е, че се събираме от Младежкия спектакъл тъкмо по този мотив. Той бе един от дребното слезли от сцената, без да чакат да ги пенсионират. Поклон ", сподели доайенът на Младежкия спектакъл и другар на Анани - Стефан Мавродиев.

"Ще го запомня като извънредно надарен и добър човек. Беше другар с починалия ми татко Иван Златарев, а през лятото всички деца се събирахме на морето и чичо Анани ни научи да плуваме. Невероятен беше ", спомни си и актрисата Лара Златарева - Кака Лара.

Да сведат глава пред надарения артист пристигнаха и певицата Богдана Карадочева, подкрепяна от сина си - Лъчезар, Димитър Стоянович, Михаил Заимов, Севда Шишманова, Иво Инджев, Стефан Тафров, Николай Поляков и сътрудниците на Анани Явашев - Владо Пенев и Георги Кадурин.

Безмълвни в тъгата си бяха брачната половинка на Анани - Даниела Явашева, и неговият наследник Владимир, който работи до последния мирис с Кристо, брата на Анани.

По предпочитание на Анани Явашев тленните му остатъци ще бъдат кремирани. Венци изпратиха от Младежкия спектакъл "Николай Бинев " и от Министерство на културата.

Анани Явашев сътвори паметни функции на сцената на Младежкия спектакъл в пиеси на Шекспир, Оскар Уайлд и Шилер.

Актьорът е роден в фамилията на индустриалеца инженер Владимир Явашев в Габрово на 18 октомври 1932 година Внук е на археолога, ботаник и химик учен Анани Явашов. Негови по-малки братя са художникът Христо Явашев - Кристо (1935-2020) и инженер-химикът Стефан Явашев (р. 1938).

Завършва компетентност "Актьорско майсторство " във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов " през 1956 година и става артист в Габровския спектакъл. От 1958 година е в Младежкия спектакъл в София. Сред многото му функции там най-запомнящи се са тези от постановките на "Ромео и Жулиета ", "Ричард III ", "Кухнята ".

Неговият наследник Владимир Явашев през последните 30 години е в екипа на брат му Кристо, който преди гибелта си му поверява реализацията на незавършения план - обвиването на Триумфалната арка в Париж.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР