Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха в

...
Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха в
Коментари Харесай

Привърженици на Алексей Навални го издигнаха за кандидат-президент на Русия

Стотици последователи на съветския опозиционен водач Алексей Навални поддържаха в събота кандидатурата му като самостоятелен претендент за президент и са подготвени да внесат номинацията му в Централната изборна комисия (ЦИК), предадоха АП и ТАСС.

Това стана по време на заседание в Москва в наличието на представители на градската изборна комисия.

" Всичките 742-ама участници в събранието гласоподаваха " за ", срещу бяха нула, въздържали се – нула ", заяви Иван Жданов, правист на учредената от Навални Фондация за битка с корупцията.

По думите му Навални и упълномощени от него лица ще внесат в ЦИК документите за издигането му за претендент. Самият опозиционер бе оповестил по-рано, че в събота ще се състоят събрания на гласоподаватели в 20 съветски града, на които ще бъде подкрепена неговата кандидатура.

Това става единствено ден, откакто ръководещата партия " Единна Русия " номинира за следващ президентски мандат президента Владимир Путин.

Алексей Навални е най-опасният му политически съперник, само че няма право да се кандидатира в избори поради влезнала в действие присъда по престъпно дело, считано за политически стимулирано, напомня АП. Той би могъл да стане противник на Путин на изборите през март следващата година, в случай че за него бъде направено изключение или присъдата му бъде анулирана.

Кампанията на Навални въодушеви хората в най-отдалечените кътчета на Русия, само че съвсем сигурният победител на изборите е Путин, който има 80% утвърждение на национално ниво, отбелязва още АП.

Според съветското изборно законодателство, с цел да бъде регистриран един самостоятелен претендент, той би трябвало да събере най-малко 300 000 подписа на гласоподаватели. Срокът за внасяне в ЦИК на описите с подписите е от 27 декември до 31 януари.

Самият Алексей Навални разгласи в събота, че е уверен, че ще завоюва, в случай че бъде позволен да взе участие в изборите. Опозиционерът прикани последователите си да бойкотират президентския избор, в случай че управляващите откажат да го записват като самостоятелен претендент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР