Стотици предполагаеми членове на страховитата калабрийска мафия Ндрангета, най-могъщата мафиотска

...
Стотици предполагаеми членове на страховитата калабрийска мафия Ндрангета, най-могъщата мафиотска
Коментари Харесай

Започва суперпроцес срещу 355 мафиоти от Ндрангета

Стотици хипотетични членове на страховитата калабрийска мафия Ндрангета, най-могъщата мафиотска организация в Италия, ще се изправят от на следващия ден пред съда на " суперпроцес ", който се чака да продължи повече от две години.
Още по тематиката
355 обвинени, в това число политически водачи, полицейски чиновници и предприемачи, 900 очевидци и 400 юристи ще бъдат изслушани в особено обособена зала за този невиждан развой, най-големия от три десетилетия, в сърцето на Калабрия - най-бедния от италианските области, разядени от мафията, написа Александрия Сейдж от Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

58 очевидци на обвиняването са приели да нарушат омертата , закона на мълчанието, с цел да разкрият тайните на клана Манкузо и неговите доближени.

По време на неотдавнашно авансово чуване бяха нужни не по-малко от три часа, с цел да бъдат прочетени имената на обвинените, отпред с боса Луиджи Манкузо, към този момент прекарал близо 20 години в пандиза, и на десетки хора с прякори, почтени за холивудски филм: Вълка, Малкия тулуп, Блонди, Козичка...

Процесът се счита и за проява на силата на страната в сърцето на територията на Ндрангета, която управлява пътищата на кокаина в цяла Европа.

В центъра на процеса ще е най-известният герой против мафията, прокурорът на полуострова Никола Гратери , който от над 30 години живее под полицейска защита. Като дете този 62-годишен през днешния ден калабриец е играл футбол с доста от тези, които по-късно изпраща зад решетките. Животът му е битка за заличаване на " тази задушаваща Ндрангета ".

 Прокурор по делото е Никола Гратери
Прокурор по делото е Никола Гратери
Снимка: Twitter на Никола Гратери

По мащабите си този развой отстъпва единствено на първия суперпроцес, проведен през 1986-1987 в Палермо против сицилианската Коза ностра, вследствие на който бяха наказани 338 обвинени. По-късно съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино бяха убити от мафията.

Новият развой има по-малък обсег и е ориентиран против една от доста семейства на Ндрангета, пуснала пипала из целия свят. Но съгласно Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет, той е не по-малко незабравим с броя на представителите на политическата класа, служителите и бизнесмените, помагали на мафията да действа.

Смразяващо ликвидиране

" Това демонстрира, че с изключение на незаконната организация има и една част от обществото, която е неин съизвършител и асистент ", изясни той пред Агенция Франс Прес.

" Шокиращо е да се види незаконна група дотам пуснала корени в района, че да би трябвало пред съда да бъдат изправени стотици. Този развой демонстрира какъв брой дълбоки корени е пуснала Ндрангета в обществото ".

Сред обвинените е някогашният парламентарист Джанкарло Пители , прочут юрист и някогашен сенатор от партията " Форца Италия " на Силвио Берлускони, обвинен, че е служил за медиатор сред Ндрангета и света на политиката, финансовите кръгове и институциите.

Повечето обвинени бяха задържани по време на полицейски интервенции през декември 2019 година в Италия, Германия, Швейцария и България. Списъкът на закононарушенията и правонарушенията, в които са упреквани, е огромен: мафиотско сдружаване, ликвидиране и опит за ликвидиране, наркотрафик, лихварство, корист с власт, търговия с крадени движимости и пране на пари.

Особено смразяваща е гибелта на Филип Ганджитано , погубен от личния си братовчед поради хомосексуалността си.

" Такова държание е неприемливо в Ндрангета ", споделили босовете на килъра, който по-късно станал очевидец на обвиняването. Тялото на Ганджитано е било заровено на място, където по-късно бил издигнат път.

Според прокуратурата тези суперпроцеси са оправдани, имайки поради тясното преплитане на доста случаи, макар че юристите на отбраната считат, че при тези условия е мъчно да се обезпечи на всеки обвинен обективен и почтен развой.

За Никола Гратери залозите са високи . " Ако този развой не докара до доста присъди, ще бъде считан за неуспех ", счита Никола Ло Торто, един от юристите на отбраната, дал изявление на Агенция Франс Прес.

Дори при положение на триумф Ндрангета няма да изчезне: " Можете да хвърлите мафиотите в пандиза, само че в случай че не премахнете радикално повода за съществуването им, те просто ще се появят още веднъж ", предизвестява Федерико Варезе.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР