Стотици наши сънародници остават в Израел и Палестина. МВнР разпространи

...
Стотици наши сънародници остават в Израел и Палестина. МВнР разпространи
Коментари Харесай

Говорят оцелелите: Стотици българи остават в Израел и Палестина

Стотици наши сънародници остават в Израел и Палестина. Министерство на външните работи популяризира информация в отговор на въпроси на наши жители до посолството ни в Тел Авив за това какви са опциите за пътешестване до България.

Летището в Тел Авив извършва полети, обясниха от ведомството. Има граничен пункт с Йордания, който работи. Възможност е и през пристанище Хайфа.

Следете всички събития в този онлайн репортаж

В неделя и понеделник България провежда два полета на държавния аероплан, с които близо 200 наши сънародници - туристи в Израел, се прибраха. В домовете си в Израел остават доста наши сънародници, които с години живеят там.

Рени Момонова е измежду оживелите след фестивала до границата с Газа, където масираната офанзива взе повече от 260 са жертвите. С смут се връща към изживяното.

„ Бяхме 3000 души. След към 10 минути започнаха да бомбардират “, разказа тя.

Зад нас останаха бебешки столчета, пожари, взривени коли, сподели българинът Ивайло Панчев, който беше евакуиран от пограничен кибуц с Газа

Стоматологът лекар Ронен Декало споделя, че съвсем всеки в Израел познава умрял в офанзивите или липсващ. Негов другар и пациент към момента не може да бъде открит.

„ И аз бях в посока да карам колело, само че чух сирените и се върнах у дома. Той нямаше този шанс, не знаем къде е. Или е вътре в Газа, или е пленник, или е умрял. Двама мои съседи са умряли в този пъкъл и още доста другари, които в този момент са бойци. Просто ни се раздира сърцето и стоим у дома, чакайки този смут да мине “, сподели доктор Ронен Декало.

Нова детонация в небето над Газа в ранните часове на днешния ден

От през вчерашния ден следим опитите на Нели Кукува да напусне Палестина. Жената се свърза с bTV и описа, че офанзивите я заварват в Рамала и че пунктовете сред Палестина и Израел към този момент са блокирани.

„ Израел не пропускаше никакви туристи и никакви хора с изключение на дипломати да минат през пунктовете “, уточни тя.

Три дни Нели прави опит да напусне зоната през Йордания. Успява да отиде там, откакто се обръща към посолството на Германия, защото има и български, и немски паспорт.

По думите му сега няма нужда от привикване на КСНС

„ Никой не се грижеше за нас, палестинците единствено. От страна на Израел - никаква помощ “, уточни Нели Кукова.

В опитите си да напусне Западния бряг тя е била в контакт и с българското дипломатическо посланичество в Рамала. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР