Стотици миньори протестираха в босненската столица Сараево с искане за

...
Стотици миньори протестираха в босненската столица Сараево с искане за
Коментари Харесай

Стотици миньори протестираха в Сараево след месеци неплатен труд

Стотици миньори стачкуваха в босненската столица Сараево с искане за обезщетение за месеци неплатен труд и се срещнаха с представители на държавното управление, съобщи Агенция Франс Прес.


Босна и Херцеговина (БиХ) продължава да е мощно подвластна от 11-те си огромни въглищни мини за своите енергийни потребности, даже когато страната е подложена на напън да търси по-чисти източници на сила, до момента в който се бори за участие в Европейски Съюз.

Секторът от дълго време е обиден от неприятно ръководство, неизплащане на пенсии и недобри резултати във връзка с опазването на околната среда.

Към проблемите се прибавят и изказванията на повече от 600 чиновници от босненската въглищна мина " Зеница ", че от декември насам не са получавали заплати и приканиха управляващите да подхващат дейности.

" Тази година не сме получили нито една заплата. Смятам, че някой би трябвало да се запита по какъв начин живеем, от какво живеем. Имаме фамилии. Това е срамно ", сподели 51-годишният миньор Алмир Мандзука.

На конференция след митинга Ведран Лакич, министърът на минното дело във федерацията на Босна и Херцеговина, съобщи, че формалните лица се надяват до идната седмица да реализират решение за погашение на заплатите на миньорите.

Профсъюзните водачи предизвестиха за по-нататъшни дейности, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

" Ако това не се случи по някаква причина, миньорският съюз ще приготви своята реакция ", съобщи Синан Хусич, който управлява Независимия миньорски съюз.

Протестът се организира в миг, когато мината в Зеница е в развой на финансово преструктуриране, което поражда опасения, че оборудването ще бъде затворено в близко бъдеще, откакто бъдат съкратени към 200 чиновници.

Около две трети от електрическата енергия, създавана в БиХ, се генерира от няколко най-вече остарели, ръководени от страната електроцентрали на въглища, издигнати по времето на комунизма.

Около 17 000 души работят в 11-те босненски въглищни мини и петте топлоелектрически централи, както и на хиляди други позиции в обвързваните с тях браншове.

С оглед на участието в Европейски Съюз БиХ е поела ангажимент до 2050 година стопанската система ѝ да премине към възобновими енергийни източници.

Босненските миньори също по този начин изпитват усложнения да продължат работа и да се пенсионират, защото техните работодатели години наред не са внасяли вноски за техните пенсии.

По-рано този месец водачите на Европейски Съюз се съгласиха да стартират диалози с БиХ за присъединение към блока, макар че договарянията ще стартират съществено едвам откакто балканската страна одобри още основни промени./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР