Стотици хиляди протестират в Хонг Конг срещу закон, за който

...
Стотици хиляди протестират в Хонг Конг срещу закон, за който
Коментари Харесай

Масов протест в Хонконг срещу нов закон за екстрадиция

Стотици хиляди стачкуват в Хонг Конг против закон, за който има опасения, че може да разреши на Китай да вземе на прицел политическите си съперници в територията.
Спорният законопроект за екстрадиция ще разреши на обвинени за закононарушения да бъдат съдени в Китай.
Очаква се митингът през днешния ден да бъде най-големия от 2014-та година насам, когато хиляди излязоха по улиците по апела на Движението на чадърите, което настояваше за директни избори на ръководителя на изпълнителния орган на Хонконг.
Лидерът на Хонконг Кари Лам упорства промените да бъдат признати преди юли. Поддръжниците на закона настояват, че съществуват защитни ограничения, които да предотвратят изгонването в Китай на лица, които са изправени пред религиозно или политическо гонене.
Критиците на законопроекта обаче считат, че жителите на някогашната английска колония ще станат жертва на надълбоко дефектната правосъдна система на Китай и това ще докара до по-нататъшна ерозия на правосъдната самостоятелност на града.
Протестиращите, излезли на улицата в горещото време, облечени в бяло, включват необятен кръг хора - от предприемачи и юристи до студенти, продемократични фигури и религиозни групи.
Промените ще разрешат претенции за изгонване от разнообразни органи в континентален Китай, Тайван и Макао на обвинени за закононарушения като убийства и изнасилвания.
След това настояванията ще бъдат решавани за всеки обособен случай.
Представители на Хонконг обявиха, че съдилищата в Хонконг ще имат последната дума дали да дават такива претенции за екстрадиция, а обвинени, упрекнати в политически и религиозни закононарушения, няма да бъдат екстрадирани.
Правителството се пробва да успокои обществеността с някои отстъпки, в това число обещавайки да предава единствено бегълци за закононарушения, които имат оптимални присъди от най-малко седем години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР