Стотици богомолци се включиха в шествието с чудотворната икона на

...
Стотици богомолци се включиха в шествието с чудотворната икона на
Коментари Харесай

Стотици на шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

Стотици богомолци се включиха в шествието с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир, макар апелите да няма скупчвания на хора. По традиция на втория ден на Великден иконата се придвижва до местността Клувията над манастира, където тя е била открита преди 4 века от две овчарчета.

Вярва се, че всеки, който се допре до нея, ще се изцери от страданията си. В последните години от манастира се изнася осветено копие на иконата, а не оригиналът, който беше реставриран и се пази строго.

" Дано Божията майка ни избави по-скоро от тази тежка пандемия! " Тези горещи молебствия насочиха участниците в литийното шествие отпред с игумена на Бачково свещеник Сионий, написа lupa.bg.

Точно в 8 часа мъже изнесоха копието на иконата от обителта. " Оригиналът е от XI век и изисква специфични грижи, не трябва да излиза от храма ", изясни игуменът. Дядо Сионий сподели, че и копието има същата целебна мощ, защото е осветено и е стояло до оригинала.

По принцип иконата се носи на дървена платформа, само че тази година вярващите я придържаха по двама и се сменят. За пръв и дами носиха иконата на Богородица от Бачковския манастир към местността Клувията. Сега обаче поставката я нямаше, а поклонниците се редуваха двама по двама да вървят с изображението на Божията майка, с цел да се избегнат скупчванията.

След като иконата бе изнесена от манастира от мъже по средата на 3-километровото трасе мина в ръцете на две от мирянките.

" Много се вълнувам, пристигам всяка година на шествието, само че за първи път пипвам светинята ", съобщи Янка Иванова от Стара Загора. Тя пожела на всички българи здраве, шанс и благополучие.

Още две двойки дами поеха иконата, след което тя попадна още веднъж в ръцете на мъже. В параклиса " Покров на пресвета Богородица ", който се намира на пътя към Клувията, игуменът на манастира свещеник Сионий и монаси отслужиха тържествена Света литургия и поръсиха със светена вода събралите се богомолци. След края на службата миряните имаха опция да се допрян до иконата и я обсипаха с дарове.

" Да се поздравим с Христовото Възкресение, да създадем тази духовна молитвена лития с пречистата икона на Божията майка. Имаме дръзновението да се молим и да чакаме благосклонност от Бога. Да се молим за здраве, за превъзмогването на тази тежка пандемия, за мъдрост – да осъзнаваме дните си. На нашия народ са извънредно нужни в този момент братолюбие, другарство, единство и благосклонност по сред ни ", прикани още игуменът на Бачковския манастир.

Снимка: " Марица "

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР