Стотици берачи на трюфели от цяла България излязоха на голям

...
Стотици берачи на трюфели от цяла България излязоха на голям
Коментари Харесай

Стотици берачи на трюфели се вдигнаха на протест

Стотици берачи на трюфели от цяла България излязоха на огромен митинг в Русе против издадената на 19 юли тази година тримесечна възбрана за достъп до горите поради заплахата от възможна поява и разпространяване на африканската чума по свинете, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Това е дискриминация, тъй като достъпът до горите не може да бъде стеснен единствено за нас - търсачите на трюфели. Както ние вървим и работим в гората, по този начин вървят и дървари, билкари, пчелари, ловците, които ще ловуват диви прасета ", изясни Росен Иванов, ръководител на асоциацията на ловците на трюфели в България.

Той изясни, че в Румъния има огнища на африканска чума по свинете, а нямало възбрана за събиране на трюфели, а у нас не е регистриран случай на болестта, само че не позволяват достъпа до горите.

Според Димитър Димитров от Варна - ръководител на националната асоциация "Български трюфел ", има доста проблеми в бранша със събирането и изкупуването на трюфели. По думите му са нужни регламенти, с които това благосъстояние на територията на цялата страна да се запази, развие и разпространява. Трябват правила за издаване на разрешителни, за метод на събиране. Така ще могат да се глобяват и недобросъвестните събирачи на трюфели, които унищожават находищата.

"Искаме да се знае, че българският трюфел го има, а не да го купуват италианци и да го препродават за италиански ", съобщи Димитров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР