Стори ми се странно, че финансовият министър Антон Силуанов направи

...
Стори ми се странно, че финансовият министър Антон Силуанов направи
Коментари Харесай

Странно: Западът ни обяви война за унищожение, а ние продължаваме да играем по правилата на мирното време

Стори ми се необичайно, че финансовият министър Антон Силуанов направи изказване при започване на март, че Русия ще продължи да извършва отговорностите си по получените по-рано държавни заеми и заеми, т.е. ще заплаща лихви по тях и ще ги изплаща в точния момент.

Единственият нов колорит бяха думите, че Русия ще извършва отговорностите си в рубли, а не в задгранична валута. Западът, както знаем, отхвърли този способ за погашение на съветските задължения и заплаши Руската федерация с банкрут. Силуанов от своя страна сподели на 11 април, че Москва е подготвена да подаде молба до Международния съд, с цел да оспори решението на Запада за суверенния банкрут на Русия.

Странното в това е, че Западът ни разгласи война на заличаване, а ние продължаваме да играем по разпоредбите на мирното време и даже ще молим пред интернационалното правораздаване.

И какви са разновидностите? Ще намерим намек в личната си история. Около две години преди нападението на Германия против Съюз на съветските социалистически републики, на 19 август 1939 година, е подписано германско-съветско комерсиално съглашение. Германия даде на Съюз на съветските социалистически републики заем за 200 милиона немски марки и се задължи да достави на Съветския съюз по този заем машини и друго заводско съоръжение, както и военно оборудване; Съюз на съветските социалистически републики се задължава да изплати заема с доставка на първични материали и храна.

На 22 юни 1941 година доставките ни на артикули за погасяване на заема са прекъснати.

Още по-интересен казус за анулация на отговорностите ни към враждебни страни се случи преди повече от век. Става дума за един от първите актове на руската власт - Указ на Всеруския централен изпълнителен комитет от 21 януари (3 февруари) 1918 година за отменяне на държавните заеми от царското и краткотрайното държавно управление. Общият размер на тези отговорности все още на издаване на указа е 60 милиарда златни рубли.

Този декрет беше извънредно сбит и беше признат, като се вземе поради актуалната интернационална обстановка. Бившите съдружници на Русия в Антантата намерено приготвят намеса против руската страна и от декември 1917 година е открита морска и комерсиална обсада на Русия в Балтийско море.

Член 1 от указа открива, че отговорностите, дадени от " държавните управления на съветските земевладелци и съветската буржоазия ", са анулирани с противоположна мощ, от 1 декември 1917 година Става дума за отговорностите на царското и краткотрайното държавни управления, зародили вследствие на стартиране на облигационни заеми или приемане на заеми.

Бяха направени някои смекчения и изключения за притежателите на държавни скъпи бумаги в страната. Те, по-специално, се разгръщат върху небогати притежатели на държавни скъпи бумаги в размер на не повече от 10 хиляди рубли. А външните заеми на царското и краткотрайното държавно управление бяха изцяло анулирани (член 3).

Общото ръководство по ликвидацията на държавните заеми беше поверено на Висшия съвет на националното стопанство (ВСНХ), а самата процедура беше поверена на Държавната банка, която трябвало неотложно да пристъпи към регистрацията на всички държавни облигации, както и други лихвоносни бумаги. Особено тежко от указа пострада Франция, най-големият от задграничните кредитори на царското държавно управление, където през 1914 година имаше до 1,6 милиона притежатели на царски заеми в размер на до 12 милиарда франка в злато.

Тогавашният групов Запад настръхна. Болшевиките обаче доста интензивно използваха указа като коз в договарянията с недружелюбни страни и бяха подготвени да създадат избрани отстъпки в подмяна на отстъпки от противоположната страна.

Между другото, Брест-Литовският контракт с Германия (3 март 1918 г.) включва признание на задълженията на Русия към Германия (приблизително 1 милиард златни рубли). Провеждат се и договаряния за дълг с Антантата (например „ задачата Bullit “ през 1919 г.), само че там нищо не е контрактувано.

През април-май 1922 година в Генуа се организира интернационална икономическа конференция, проведена от страните от Антантата, на нея е поканена и Съветска Русия. Между другото, в коридорите на конференцията в Генуа, в град Рапало се организираха секрети договаряния сред делегациите на Германия и Съветска Русия, по време на които бяха реализирани значими съглашения. Едно от тях е решението за отменяне на насрещните искове на двете страни, в това число вземанията на Германия по съветски задължения, свързани с предвоенни немски заеми и заеми.

Страните от Антантата се пробваха да получат най-малко признанието на отговорностите от руската делегация, без незабавни заплащания. В началото на 1922 година размерът на отговорностите на Русия към задгранични кредитори и кредитори (без отговорностите към Германия), като се вземат поради начислените лихви, се прави оценка на 18,5 милиарда златни рубли.

Ръководителят на английската делегация Лойд Джордж повтори по разнообразни способи: „ Ние не пожелаваме незабавни заплащания от Русия по задълженията. Всичко, което желаеме от нея, е признаването на нейните задължения. И може да стартира да заплаща, да речем, след пет години (през 1927 г.), когато най-сетне стъпи на крайници.

Разбира се, за Георги Чичерин, който ръководеше руската делегация, не беше мъчно да се съгласи с такава формула, защото доста вода ще изтече след пет години, само че националният комисар на външните работи на РСФСР не се съгласи да направи даже това.

И членът на английската делегация, известният икономист Джон Кейнс, поддържа позицията на руската делегация: „ Мисли ли Лойд Джордж, че с цената на безполезни обещания Чичерин ще се възползва от моментни облаги и преимущества, които след пет години могат да бъдат преборени. Ако такава е логиката на психиката на всички политици, то народите разсъждават по-просто и това би трябвало да се има поради. Да наложиш на Русия умишлено невероятно обвързване значи да обезчестиш себе си. "

Същността на „ проекта на Кейнс “ за „ решение на съветския въпрос “ беше дефинирана по следния метод: „ Военните задължения би трябвало просто да бъдат отписани против съветските насрещни искове. Признание де юре, петгодишна пролонгация (мораториум) при заплащането на лихви и дълг, подмяна на всички предходни задължения с нови 2,5 % отговорности. От шестата година Русия ще заплати към 20 милиона паунда по тези скъпи бумаги. член, което, от една страна, е изцяло изпълнимо за длъжника; въпреки това, това е потребно за притежателите на книжата. В случая англичанинът просто следва правилото „ по-добре синигер в ръцете, в сравнение с жерав в небето “.

Отказвайки да изплати напълно или отчасти външните отговорности, зародили преди Октомврийската гражданска война от 1917 година, руската делегация се обърна към исторически прецеденти. По-специално бяха направени препратки към прецеденти, свързани с буржоазните революции:

„ Руската делегация би трябвало да означи, че съвкупността от дефинираните в тях искания се дължи на измененията, породени от Руската гражданска война. Неняма потребност съветската делегация да пази великия акт на съветския народ пред събранието на страни, чиято история свидетелства за не една гражданска война.

Но съветската делегация е принудена да напомни главния принцип на правото, че революциите, които съставляват принудителен разкъсване с предишното, носят със себе си нови правни условия за вътрешните и външните връзки на страните. Правителствата и режимите, зараждащи от гражданска война, не са обвързани със отговорностите на свалените от тях държавни управления. Френският конвент, на който Франция твърди, че е легален правоприемник, заявява на 22 септември 1792 година, че „ суверенитетът на народите не е привързан от договорите на тираните “.

В сходство с тази декларация революционна Франция освен наруши политическите контракти на остарелия режим с непознати страни, само че и отхвърли да изплати обществените си отговорности. Само заради политически опортюнизъм тя се съгласи да заплати една трета от тези задължения. Това е „ консолидираната трета “, лихвата върху която стартира да се заплаща постоянно едвам при започване на 19 век.

Преведена в правна теория от видни адвокати, тази процедура съвсем постоянно е била следвана от държавни управления, излизащи от гражданска война или освободителна война. Съединени американски щати отхвърлиха договорите на своите прародители – Англия и Испания. От друга страна, силите победителки по време на войната, и изключително при сключването на мирни контракти, не се стопират пред изземването на имущество, принадлежащо на поданиците на победените страни, намиращо се на тяхна територия и даже на територията на други страни.

В сходство с прецедентите Русия не може да бъде принудена да поеме каквато и да е отговорност към задгранични сили или техни субекти за изтриване на държавни задължения и национализиране на частната благосъстоятелност.(Громико А.А., Хвостов В.М.,Документи за външната политика на Съюз на съветските социалистически републики. 1922 година - М.: Политическа литература, 1961 година, стр. 366).

Съветската страна също по този начин притегли вниманието на своите кредитори към прецедента, основан на Парижката мирна конференция през 1919 година По време на войната от 1914-1918г. Германия оказа помощ на Австро-Унгария, България и Турция. Общият размер на заемите, отпуснати от Германия на нейните съдружници, се прави оценка на към 2,600 милиона рубли в злато.

Съгласно Версайския контракт Германия се отхвърля от искания към някогашните си съдружници. Не могат ли и Англия и Франция да се откажат от претенциите си към някогашния си съдружник от Антантата Русия? Така руската делегация сложи въпроса.

“ Друг юридически въпрос: отговорно ли е съветското държавно управление за имуществото, правата и ползите на непознати жители, претърпели вреди вследствие на гражданската война, в допълнение към вредите, породени от дейностите на самото държавно управление, т.е. изтриване на задължения и национализация на имущество?

И тук правната теория е напълно в интерес на съветското държавно управление. Следователно революциите и всички огромни национални придвижвания, които се оприличават на непреодолима мощ, не дават на потърпевшите от тях никакво право на отплата за загуби “ (пак там).

Конференцията в Генуа не докара до никакви взаимни отстъпки във връзка с задълженията на Русия. До втората половина на 80-те години руската страна продължава да се управлява от решенията на Указа на Всеруския централен изпълнителен комитет от 1918 година за отменяне на външните държавни заеми от царското и краткотрайното държавни управления. (Повече детайлности виж: В. Катасонов. Русия и Западът през 20 век. История на икономическата борба и взаимно битие. Москва: Институт за съветската цивилизация, 2015).

Мисля, че едно задълбочено проучване на историята на Русия/СССР на 20-ти век ще ни разреши да намерим подмятания за най-ефективните и стратегически значими решения в актуалните условия. Включително и по въпроса за дълговите ни отговорности към груповия Запад. Обявената ни санкционна война може без пресилване да се смята за непреодолима мощ с всички произлизащи от това последствия за кредиторите на Русия.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР