Стопкадри бТВЦветанка Ризова провокира Даниел Лорер от Продължаваме Промяната с

...
Стопкадри бТВЦветанка Ризова провокира Даниел Лорер от Продължаваме Промяната с
Коментари Харесай

Цветанка Ризова посече Лорер с неудобни въпроси

Стопкадри бТВ

Цветанка Ризова предизвика Даниел Лорер от " Продължаваме Промяната " с три неудобни въпроса.

Предлагаме ви техния диалог в „ Лице в лице “ по бТВ:

Ризова: Доколко е реалистично да влезем в Шенген, откакто Австрия споделя „ Не “. Пет години се забави Шенген, а вие стоите в сглобката поради Шенген. Ако Еврозоната по някаква причина, да речем висока инфлация или нещо друго, се провали, какъв брой време ще стоите в сглобката, до момента в който влезем в Еврозоната?



Лорер: По отношение на Шенген, мисля, че Нова година е значим крайъгълен камък, тъй като към момента слушаме от политиците, че Шенген се трансформира в предизборна тематика, както в Нидерландия по този начин и в Австрия. Нашата цел външно-политическа, както на Народното събрание по този начин и на държавното управление, е да създадем, в случай че е допустимо, чувство в австрийското и в нидерландското общество и политици, че миграция и Шенген са разнообразни неща. Тоест, с България и Румъния в Шенген, миграцията ще бъде доста по-добре следена, тъй че и те да се усещат по-сигурни. Ако това не сработи, аз имам вяра че кабинетът „ Денков “ ще стартира да мисли и други варианти за напън.

Ризова: Струва ми се, че управлявате с обич към властта и ненавист към сътрудниците. Борисов ви назовава дилетанти, желае да сменя министри, които не си правят работата, пита публицистите, знаят ли името на еди-кой си министър. Пеевски споделя, желаеме оставката на този, ще желаеме на оня оставката. Как работите в тези условия?



Лорер: Доста ни е мъчно и ние не го крием. Ние декларирахме, че това държавно управление е голям компромис, който ние вършим, тъй като желаеме да реализираме няколко доста ясни цели за България. Преди всичко правосъдна промяна, която е заключена в Конституцията, делене на Висшия правосъден съвет на магистрати, прокурори и съдии, влизане в Шенген и приемане в Еврозоната. Това са основни национални цели, които би трябвало да свършим и те ни костат голям политически капитал и ежедневни разпри с некоалиционните сътрудници. Но това за нас е цената, която плащаме за бъдещето на България.

Ризов: Кой договаря с миньорите? Кой е докарал до такава степен, да има някакво съглашение, което към този момент синдикатите признават, само че някои федерации – не, тъй като има още блокади на автомагистралата. Един споделя, с премиера Денков е подписано съглашението, Борисов споделил, че Пеевски водеше договарянията и ги докара до сполучлив край. Аз в действителност не знам кой какво прави във вашата слобка?

Лорер: Аз няма да се въвличам в този спор, тъй като когато има сполучливи договаряния, има доста татковци на триумфа. Всеки тича да излезе на микрофона и да каже, аз договорих 36 заплати, не, аз договорих 48 заплати. Позволете ми, да не влизам в този спор. Поканете ги тук, с цел да ви опишат, кой тъкмо какво е постигнал. Надявам се обаче всичко това да се прави с добра религия и в действителност тези хора от регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил да имат едно дълготрайно бъдеще в българската стопанска система, а не още веднъж да си ги подмятаме като заложници. Защото със остарелия метод, въпреки всичко знаете, че задачите за климатичен преход бяха признати още 2013 година при ГЕРБ с 40 % понижение. Защо никой не приказва с миньорите тогава? После одобриха цели 55 % понижение 2019 година. Отново всичките тези години никой не приказва с тези общности. Едва в този момент министър председателят Денков имаше смелостта да отиде и да каже намерено, че това е проектът, това е новата стопанска система и това са парите, близо 3 милиарда, с които ще ви помогнем да извършите този преход дружно с нас.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР