Стопкадър бТВАдвокат коментира освобождаването на главния прокурор.Нов главен прокурор трябва

...
Стопкадър бТВАдвокат коментира освобождаването на главния прокурор.Нов главен прокурор трябва
Коментари Харесай

Адв. Петър Савов: ВСС са с изтекъл мандат, нямат право да решават за нов главен прокурор

Стопкадър бТВ

Адвокат разяснява освобождението на основния прокурор.

Нов основен прокурор би трябвало да се избере едвам откакто се образува нов състав на Висш съдебен съвет. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по bTV юристът Петър Савов.

„ Процедурата по отстраняването на Иван Гешев приключи прекомерно бързо. Спомняте си, че имаше две претенции за отстраняването му. Първото обаче беше изтеглено без никакви претекстове и под претекст, че ще забави процеса “, изясни той и добави, че доста хора са останали с усещането, че „ цялата процедура беше завършена бързо, с цел да не проговори Гешев “.

Юристът напомни, че при предходните претенции за отстраняването на Иван Гешев от поста му е имало надалеч по-сериозни сигнали - за уронване престижа на правосъдната власт и за забавени основни каузи. Тогава ВСС го защитаваще гневно, напомни още той, написа dunavmost.com.

„ Големият въпрос е какво би спряло ВСС да изберат нов Гешев, Пешев или Нешев. Виждате, че вършат това, което си пожелаят. Те не са в правото си да вземат решение, тъй като са с изминал мандат, т.е. нямат заем на доверие “, акцентира още Савов.

Той е безапелационен, че нов основен прокурор би трябвало да се избере откакто се образува нов състав на ВСС. „ Аз не виждам да е импортирана в Народното събрание нова процедура за избор на членове на ВСС от т.нар. парламентарна квота. Не мога да схвана какво се чака “, сподели още юристът.

Петър Савов е безапелационен, че „ топката е в полето на политиците “ – те би трябвало да се задействат, да чуят предложенията на юристите и да предлагат новите членове на ВСС. „ Не да носят едни листчета с едни имена, а да чуят адвокатурата и съдиите “, добави той.

„ Другата огромна тематика е обвързвана с измененията в Конституцията. Тук също ми се коства, че политиците подхождат някак стахановски “, акцентира Савов и добави, че първо би трябвало да се чуят предлагането и по-късно да се търси болшинство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР