Стопанинът на Белия дом подкрепи постамериканския свят. Речта на американския

...
Стопанинът на Белия дом подкрепи постамериканския свят. Речта на американския
Коментари Харесай

Фарид Закария: Тръмп се умори да бъде световен лидер


Стопанинът на Белия дом поддържа постамериканския свят.

Речта на американския президент Доналд Тръмп пред Организация на обединените нации беше добре готова. Но в реалност се оказа странна примес от тематики и полутонове. Първоначално той се възхищаваше от действителната политика, а по-късно приказва за значимостта на свободата и демокрацията. Но основният въпрос беше поддръжката на национализма. Изпълнявайки този акомпанимент, Тръмп направи нещо извънредно, може би, неповторимо за президент на Съединените щати: той поддържа и даже превъзнесе подема на постамериканския свят.

Първо, комплициране. В началото на своето изявление Тръмп твърдеше: „ В Америка не се стремим да постановяваме своя метод на живот на който и да било “. Но единствено след няколко минути, Тръмп мина към наказание на Северна Корея, Иран, Венецуела и Куба за тяхната недемократична политическа система. По създание той настояваше всички те да станат демократични демокрации от западен вид.

Опасността от сходна реторика се състои в това, че тя се употребява изборно, тъй че останалият свят възприема това задоволително цинично – като метод за маскиране на американските ползи. Тръмп издигна това двуличие на ново равнище. Той осъди Иран за отсъствието на независимост и съвсем по едно и също време с това загатна в позитивен смисъл Саудитска Арабия. По всеки аршин (политически права, религиозна приемливост, независимост на словото) Иран е доста по-открито общество, в сравнение с Саудитска Арабия, която е безспорна монархия, съюзничка на най-радикалните религиозни организации, в която са неразрешени църквите и синагогите.
 Стопанинът на Белия дом поддържа постамериканския свят Стопанинът на Белия дом поддържа постамериканския свят / БГНЕС
Основната концепция на изявлението на Тръмп е национализмът. Той популяризира суверенитета, избирайки чудноват образец. Улавяйки се за няколко думи на президента Хари Труман /1945-1953/ за проекта Маршал, Тръмп разказа този метод към интернационалните връзки като „ хубав “ и „ доблестен “. Но може ли някой да си показа, че Тръмп поддържа проекта Маршал? Това беше огромна стратегия за интернационална помощ под ръководството на държавните служители, с цел да се помогне на непознати страни да възродят тяхната стопанска система, трансформирала се в съперник на американската. Според изчисленията, процентът от Брутният вътрешен продукт, изхарчен от Вашингтон за тази стратегия, съвсем пет пъти надвишава разноските за воденето на бойни дейности в Афганистан. За да проработи проектът Маршал, Вашингтон прикани европейските страни да се откажат от икономическия си суверенитет и да основат Европейската общественост на въглищата и стоманата, с която стартира основаването на Евросъюза.

Най-важната линия в речта на Тръмп беше една, изразена много трагично: „ Като президент на Съединени американски щати, постоянно слагам Америка преди всичко, както и вие, водачите на другите страни, които сте длъжни да слагат преди всичко своите страни “.

През последните няколко десетилетия за това приказват такива страни като Русия и Китай. В продължение на последните 70 години огромни диспути се водеха сред нациите, застъпващи се за тесните национални ползи, и тези, които смятаха, че постоянният мир и процъфтяването зависят от прокарването на по-широките общи ползи. Тази концепция, зародила в Германия, е била подкрепяна от всеки американски президент, създава се от Организация на обединените нации и всички организации, контролиращи и насърчаващи търговията, битката със болесттите, престъпността и глада.

Тръмп обаче се умори да бъде международен водач. В своето изявление той се оплака, че другите страни са нечестни в връзките си със Съединени американски щати, и че по този начин или другояче най-могъщата нация в света, която господства на процедура на всеки интернационален конгрес, се оказва употребена. Неговото решение за връщане към национализма ще бъде признато топло от огромните международни играчи Русия и Китай, а с изключение на тях от Индия и Турция. Всички те са привикнали да работят единствено в собствен личен интерес. Естествено, че това ще значи внезапно ускоряване на придвижването към постамерикански свят, в който тези страни ще стартират без всевъзможни подозрения да образуват политиката и институциите в своя изгода.
 Щабквартирата на Организация на обединените нации в Ню Йорк Щабквартирата на Организация на обединените нации в Ню Йорк / БГНЕС
Тръмп мърмореше, че Съединени американски щати заплащат 22% от бюджета на Организация на обединените нации, което в реалност е подходящо, тъй като тази цифра подхожда на каузи на Съединени американски щати в международния Брутният вътрешен продукт. Ако той редуцира тези заплащания, тогава може да остане сюрпризиран, какъв брой бързо страни като Китай ще запълнят тази дупка. И когато това се случи, Китай ще доминира и образува Организация на обединените нации и интернационалния дневен ред, както това правеха Съединени американски щати в продължение на 70 години. Не е изключено китайците да решат да реалокират централата на международната организация в Пекин. Помислете си единствено, че това ще освободи много акри земя на Ийст Ривър, където Тръмп може да построи още няколко жилищни здания. /БГНЕС

------------

Фарид Закария, един от най-влиятелните американски политически анализатори. Статията му е оповестена във в. „ Вашингтон пост “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР