Стопани, отглеждащи домашни прасета, излязоха на протести в различни райони

...
Стопани, отглеждащи домашни прасета, излязоха на протести в различни райони
Коментари Харесай

Села се вдигнаха на протести: Не си даваме прасетата

Стопани, отглеждащи домашни свине, излязоха на митинги в разнообразни региони на страната. Хората оповестиха, че няма да унищожат животните си, каквито са условията на БАБХ поради разпространяването на африканската чума по свинете. Протести през днешния ден имаше в областите Пазарджик, Пловдив и Плевен.
" Ще си платим санкциите, само че няма да заколим прасетата ". " Публично да ме обесят, прасето не давам ", са част от репликите на протестиращите. Хората обявиха, че не имат вяра на обещанията на ръководещите, че ще бъдат обезщетени.
Стопаните от Пловдивско се събраха в центъра на Радиново и обявиха, че в региона не е налице болест и по тази причина няма да си колят прасетата.
Общо 31 кмета от област Пазарджик също оповестиха протест на ограниченията, разпоредени от БАБХ. Ще продължим митингите и няма да спомагаме на органите. Няма да заколим прасетата, до момента в който не получим ясна информация по какъв начин хората ще бъдат обезщетени, съобщи кметът на с. Хаджиево Андон Андонов.
В сливенското село Крушаре още нощес имаше митинг, втори е плануван през днешния ден от 17,30 часа. Очаква се протестиращите да блокират още веднъж основния път Сливен – Ямбол.
Днес е крайният период, в който стопаните на домашни свине би трябвало да ги умъртват непринудено в областите Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен.
За общо 18 области в страната има издадена такава заповед.
Заради митингите на кметове, срокът за умъртвяване в област Пазарджик бе продължен до 11 август.
След приключването на тези периоди, се пристъпва към наложително евтаназиране на животните от органите на Областната дирекция по сигурност на храните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР