Стоп на инфлацията: американската централна банка (УФР) планира да повиши

...
Стоп на инфлацията: американската централна банка (УФР) планира да повиши
Коментари Харесай

US централната банка заседава: ще започне ли най-накрая борбата с инфлацията

Стоп на инфлацията: американската централна банка (УФР) възнамерява да увеличи главните си лихви, с цел да се бори със скока на цените, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. На съвещанието се през днешния ден и на следващия ден Управлението за федерален запас на Съединени американски щати ще реши какви ще бъдат темпът и и мащабите на тази стъпка.

Топката е в полето на УФР, от която се чака да забави търсенето и да укроти инфлацията, защото точно неговите водещи лихви задават тона на комерсиалните банки при определянето на техните лихви. А в случай че заемът коства по-скъпо, частниците и фирмите използват или влагат по-малко.

" Очаква се сигнал по кое време ще бъде първото повишение на лихвите, евентуално на съвещанието на УФР през март ", предвижда икономистът Джоел Нароф. " Ако имат такова желание, не е зле екипът, който ненадейно откри, че има инфлация, да го каже ясно ", посочи той иронично.

Скокът на цените предходната година изненада икономистите, а ръководителите на УФР наскоро направиха внезапен завой по въпроса, обезпокоени от инфлацията, която ненадейно престанаха да считат за краткотрайна.

Институцията стартира през декември да форсира темпа на стесняване на изкупуването на активи с желанието да спре през март, три месеца по-рано от плануваното. Това вливане на ликвидности беше разрешило да се поддържа стопанската система по време на рецесията, а свеждането им до нула е причина за повишение на главните лихви.

Лихвите бяха намалени до нула през март 2020 година, с цел да се подтиква потреблението, мотор на американската стопанска система, след експлоадирането на пандемията от COVID-19. Но търсенето към този момент е доста мощно и се сблъсква с предложение, което не му дава отговор напълно заради международните компликации с доставките.

В резултат на това цените скачат и инфлацията в Съединени американски щати доближи 7 % през 2021 година - най-високото ниво от близо 40 години.

Голямо болшинство от участниците на пазарите (94,4 на сто) чакат УФР да остави овърнайт лихвата си сред 0 и 0,25 на 100, съгласно оценка на Се Ем И груп (CME Group). Някои обаче предвиждат нарастване с четвърт пункт (25 базисни пункта) още тази седмица, без да се чака месец март.

Друга догадка се състои в несъразмерно покачване с 50 базисни пункта на съвещанието през март, тъй че главните лихви от сегашните 0-025 на 100 да преминат внезапно към диапазона 0,50 - 0,75 на 100.

Безработицата в Съединени американски щати се е свила през декември до 3,9 на 100, доближавайки се до предпандемичните 3,5 %. Нарастването на Брутният вътрешен продукт за 2021 година ще бъде оповестено след съвещанието на УФР и се чака да бъде към 5-6 %.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР