Столицата на Република Северна Македония Скопие бе определена за европейска

...
Столицата на Република Северна Македония Скопие бе определена за европейска
Коментари Харесай

Скопие ще бъде европейска столица на културата през 2028 г.

Столицата на Република Северна Македония Скопие бе избрана за европейска столица на културата за 2028 година, заяви през днешния ден Европейската комисия в Дома на европейската история в Брюксел.

Скопие и черногорската столица на туризма Будва попаднаха в късия лист на номинираните в състезанието за купата Европейска столица на културата 2028 година от страните в Европейската икономическа зона или Европейската асоциация за свободна търговия, както и на претендентите и евентуалните претенденти за участие в Европейския съюз.

„ Обявяването на Скопие за „ Европейска столица на културата за 2028 година “ съставлява огромен триумф за нашата страна, изключително като имаме поради, че сме страна, която се стреми към пълноправно участие в Европейски Съюз “, сподели пред организация МИА министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Тя съобщи, че Скопие е готово да се оправи с предизвикването.

„ Скопие не е двупосочна улица, на която културите се разминават. Нито е кръстовище, на което някоя просвета има преимущество. Скопие е точка за среща на култури и народи, на история и бъдеще, на културно-исторически монументи и места, които носят белезите на многочислени произшествия – трусове, наводнения, пожари. Но когато имате мощна културна основа и град с огромно културно благосъстояние, когато имате непрекъснати жители и доста другари, тогава градът още веднъж и още веднъж се издига. Затова Скопие би трябвало да се опознае добре. За Скопие не се съди от първото усещане “, акцентира Костадиновска-Стойчевска.

Скопие ще дели купата европейска столица на културата с чешкия град Ческе Будейовице и още един френски град, който се чака да бъде номиниран през декември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР