Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на редовно, присъствено заседание

...
Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на редовно, присъствено заседание
Коментари Харесай

Площад Св. Александър Невски“ става пешеходна зона

Столичният общински съвет (СОС) ще прегледа на постоянно, присъствено съвещание на следващия ден, 7 април, предложение за отделяне на пешеходна зона на пл. “Св. Александър Невски” и елементи от улиците “Оборище”, “Дунав”, “11-ти август” “Шипка” и “15-ти ноември”, в карето, заключено сред бул. “Цар Освободител”, бул. “Васил Левски”, ул. “Московска” и ул. “Г. С. Раковски” и за въвеждане на стеснен достъп на всички моторни транспортни средства непрекъснато. Вносител на отчета е самостоятелният общински консултант Борис Бонев, сочи информация в дневния ред на съвета, оповестен на уеб страницата на СОС.

В отчета Бонев показва, че храмът " Св. Александър Невски " и заобикалящите го здания са едни от най-емблематичните, представителни и красиви в столицата на България, а част от тях са и знаци на нейната държавност, просвета и нематериалност.

Вместо да бъде привлекателна точка както за жителите на София, по този начин и за гости и туристи, през днешния ден площадът и заобикалящите го улици и пространства са съвсем напълно завладяни от паркирани коли. Пространството е превърнато в денонощен паркинг и е заето от стотици паркирани коли, стимулира предлагането си Бонев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съществена част от местата за паркиране са нелегално или полузаконно присвоени от чиновници на Народното събрание, както и от част от народните представители. " Пластичното прилагане " на избраното от закона разбиране “зона за охрана” освен демонстрира предпочитание за манипулиране на разпоредбите и придобиване на привилегии за сметка на ползите на обществото, само че и основава спорове сред жителите, институциите и народните представители, отбелязва Борис Бонев.

Той показва, че пространството с множеството дребни улички, които нямат директна или местна функционалност поради отсъствието на жилищни здания в региона, е построено като единна урбанистична целокупност. Освен главния площад, към който са ориентирани множеството улици в региона, пространството изобилства с красиви градинки и кътчета и голям брой монументи и мостри на българската архитектура.

Именно тези дадености го вършат най-привлекателната точка за български и задгранични туристи. На площада приключва и маршрутът на Free Sofia Tour, от който за последните 5 години са се възползвали над 300 хиляди души.

Едновременно с това, непрекъснатото придвижване и паркиране поврежда старите и красиви настилки от гранитни и жълти павета, площадното пространство е заградено от неприветливи антипаркинг стълбове и пътни знаци, а пешеходците са принудени да вървят по ръбовете на площада, надалеч от красивия храм-паметник и по тесни и неравни тротоари. След като дълги години е бил трайно безстопанствен, през днешния ден площадът е неприветлив и без функционалности, вместо да бъде привлекателен за жителите, написа в отчета Бонев.

Той обръща внимание, че през 2018 година беше основана подписка, подписана от повече от 16 000 души с гледище площадът към храма " Св. Александър Невски " да бъде напълно пешеходна зона. Подобни са и рекомендациите на датския проектант Ян Геел, а задачите, които ще бъдат реализирани с осъществяването на трансформацията, са част и от заложените цели във " Визия за София " и редица други стратегически документи и изказвания и предизборни обещания на ръководещите.

Цялостният ремонт на площада пък беше плануван още през 2014 година, само че седем години по-късно той към момента не се е състоял, а ориста му остава незнайна. Междувременно, планът за цялостна реорганизация беше сменен и доста орязан, тъй че с неговото реализиране не може да се чака доста образно, естетическо или функционално усъвършенстване на общественото пространство.

Именно поради тези справедливи аргументи, по думите на Бонев, превръщането на площада в пешеходна зона в този момент, преди обещания ремонт, е основно и няма никаква справедлива причина това да се отсрочва за несигурно време, както това се случва и с пл. “Св. Неделя”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР