Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за

...
Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за
Коментари Харесай

Приеха бюджета на София за 2022: Парите за градския транспорт са най-тежкият проблем

Столичният общински съвет (СОС) одобри бюджета на Столичната община за 2022 година на изключително онлайн съвещание през днешния ден. От общо 60 общински съветници " за " гласоподаваха 33-ма, 27 бяха срещу. Против бюджета се оповестиха групите на " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България ", както и самостоятелните общински съветници Методи Лалов и Борис Бонев.
Още по темата
Според столичния кмет най-тежкият проблем тази година е обезпечаване на средства за градския превоз.

Какво планува бюджета

Председателят на комисията по бюджет и финанси на СОС Стефан Марков показа плана на Бюджет 2022.

По време на разискването на бюджета Стефан Марков, ръководител на комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС), сподели, че без да усилва данъчната тежест за жителите, бюджетът за 2022 година обезпечава осъществяването на главните общински действия и се стреми към ускорено възстановяване на градската среда. Бюджетът заслужава нашата поддръжка, тъй като е съгласуван с макроикономическата конюнктура и опциите за реализация на капиталовите планове.

Трябва да признаем, че има и значително опасности пред осъществяването на бюджета за 2022 година - отрицателно развиване на пандемията, продължителна война в Украйна, висока инфлация и други, които може да наложат актуализация на бюджетната рамка в течение на годината, уточни Марков.

Той напомни, че планът на бюджет планува разноски в размер на 2 100 525 462 лв. . В съпоставяне с първичния бюджет за 2021 година е заложен растеж от 11 % (или със 208 млн. лева.). При опазване на данъчната тежест на същото равнище от предходната година, това е най-благоприятен растеж на бюджетните разноски, който ще разреши общината да извършва нормалните си функционалности, както до момента, като усили още малко капиталовата си интензивност. Положителен миг е, че 85 млн. лева от увеличените разноски в действителност са за вложения . Ръстът на разноските се финансира главно от заеми, от държавната дотация и от локалните налози, сподели Марков.

Той осведоми, че малко над 100 млн.лв. е нарастването на делегираните от страната действия, които образуват 38% от всички действия и се финансират с държавна дотация. Планира се по-голям бюджет по отношение на предходната година, с цел да може да се покрият увеличените настоящи разноски и въпреки всичко да се обезпечи запас и за реализацията на стратегическите ни цели във допустимо най-голяма степен, сподели Марков.

Той осведоми, че личните доходи не престават да образуват 40% от столичния бюджет. Данъчните доходи са в основата на растежа на личните доходи с 8% през 2022 година. Относно политиката към локалните налози би трябвало да се означи, че ставките на налозите се резервират , а предстоящите по-високи доходи ще дойдат най-вече от оживлението на имотния пазар.

Капиталовите разноски се усилват с 16% по отношение на проекта за 2021 година или с 82,6 млн. лева Общата сума на капиталовия бюджет възлиза на 594 млн.лв. (28% от бюджета), от които едвам 15 млн.лв. са целева финансова дотация от държавния бюджет, уточни Марков.

Той посочи, че половината от амбициозната финансова стратегия са средства, които се чака да бъдат финансирани от европейските оперативни стратегии по извоювани от общината планове.

Въпреки дългия лист от обекти в финансовата стратегия, остават значително такива (предимно в просветителната инфраструктура - детски градини, ясли и училища), които имат планова подготвеност, само че няма финансова опция за реализацията им през актуалната година. Увеличават се с съвсем 100 млн.лв. капиталовите заеми , които ще финансират построяването на Третия лъч на метрото и на градските кръгове.

Кметът: Парите за градския превоз са най-тежкия проблем


Столичният кмет дефинира, че бюджетът се приема в извънредно време:

" Първо, доста по-късно, поради закъснелия бюджет на страната, което затрудни някои по-големи заплащания за метрото и превоза, само че се справихме. Второ, в обстановка на война в Украйна с растящи и непрогнозируеми цени на първични материали и енергоизточници. И трето, в обстановка на увеличаваща се инфлация и увеличаващи се цени на съществени артикули ".

Фандъкова счита, че е реалистично - без повдигане на налози, само че с добра събираемост и предстоящ растеж на покупко-продажбите с парцели, Столина община да себере 65 млн. лева повече от предходната година.

" 466 млн. лева са приходите от локални налози и 376 млн. лева - неданъчните доходи. Като изключим такса боклук - 245 млн. лева, която се изразходва единствено за дейностите по непорочност, остават 597 млн. лева, които можем да насочваме към другите цели и браншове. Това са под 1/3 от целия бюджет от 2,101 милиарда лева, който могат относително свободно да бъдат разпределяни към другите браншове. Подчертавам го поради неспиращите спекулации, че тези големи 2 милиарда лева могат да се харчат, на който за каквото му хрумне ", уточни кметът.

272 млн. лева са извоюваните средства по европейски стратегии в бюджета за тази година. 119 млн. лева сме обезпечили като целеви капиталови заеми. Всеки лев от тях е целеви и не може да се харчи за други цели. Разбира се, в средата на ежедневен популизъм всичко може да се каже и изиска. Такава къса обществена популярност обаче не води до действителен резултат, безапелационна е Фандъкова.

799 млн. лева от бюджета за тази година са държавно делегираните действия. Почти 100% от тях са за прехрана, осигуровки и заплати на учители, обществени служащи, медицински сестри в учебните заведения и работещи в културни институти. И това не са средства, които общината може да вземе и даде за нещо друго, уточни кметът.

По мотив изявления на кметове на региони и общински съветници от обединението, която ръководи страната, за подготовката на законова смяна, с която " непосредствено да се вършат отчисления " от локални налози към районните администрации , Фандъкова сподели, че тя персонално поддържа децентрализацията, такава каквато съществува в огромните европейски градове. Но акцентира - действителна и същинска децентрализация. Това значи % от налозите върху приходите, които събира страната, да се връща в бюджетите на общините, за решение на проблемите на хората, които заплащат, там където живеят, разясни тя.

Софиянци внасят в държавния бюджет към 9 милиарда лева от директни налози . Това е съвсем 20 пъти повече от локалните налози, с които общината разполага и при 0 лева изравнителна дотация за София от държавния бюджет. Надявам се, че като хора, които ръководят страната и половината региони в София, ще предложите и приемете механизъм, който ще е обективен за софиянци - това значи % от налог общ приход да се връща в общинския бюджет, сподели Фандъкова.

" Когато упорствам за финансиране от страната за София, аз желая единствено дребна част от това, което хората, които живеят и работят тук, внасят и заслужават. Това е същинската децентрализация, която уповавам се, че ще предложите на Народното събрание. Защото когато става дума за финанси, справедливостта е доста тъкмо разбиране. След това към този момент може да се приказва за механизъм за разпределение към регионите, с което съм изцяло съгласна ", добави кметът.

Според столичния кмет най-тежкият проблем тази година е обезпечаване на средства за градския превоз :

" С предложенията на господин Контрера и госпожа Йорданова залагаме в плана за бюджет 170 млн. лева за финансиране на градския превоз. До няколко дни ще е подготвен проектът за оптимизация във всяко сдружение, което да обсъдите с приемането на транспортната задача. Заради към момента понижения брой пасажери и поради галактическите цени на електрическата енергия и природния газ, превозът ни е в доста тежко състояние. Въпреки че отделяме 36% от личните си доходи, с цел да осигурим напредването на жителите и заплатите на работещите, тези средства остават незадоволителни, и продължаваме да разчитаме на финансиране при актуализацията на държавния бюджет. Надявам се, че всички вие ще го подкрепите. "

По мотив капиталовата стратегия за 2022 година, кметът означи, че макар огромните провокации, са обезпечени 82 млн. лева по-голяма от предходната година. 94,2 млн. лева са средствата за строителство към " Левски Г " в бюджета. Очакват се и 40 млн. лева от държавния бюджет за сектора към " Слатина " след намаляването на средствата в Плана за възобновяване..

Общо 214 млн. лева са вложенията в бранш превоз , в които, с изключение на строителството на метрото, влизат и 10 нови метровлака, 25 нови трамвая, 52 електробуса и съществени поправки на трамвайни трасета.

Освен ремонта на трасето по бул. " Цар Борис III ", плануван е и първият стадий от трасето по бул. " Мария Луиза " от ул. " Козлодуй " до 5-а градска болница.

20% от финансовата ни стратегия, 120 млн. лева, са за пътна инфраструктура. 63 млн. лева от тях насочваме към създаване на 16 обекта, елементи от вътрешните кръгове на София и съществени пътни артерии. (основните обекти са: бул. " Т. Каблешков ", бул. " Филип Кутев ", " Източна дъга " - стадий 1, бул. " Ломско шосе " - стадий 1, ул. " Опълченска ", бул. " Копенхаген ", бул. " Рожен ", ул. " Димитър Пешев " ).

" Спаси София " Опозицията съпостави ръководещите с държанието на щраус

Независимият общински консултант Борис Бонев оцени бюджета на София като повече от същото, само че за рекордно доста пари.

" Кварталите остават пренебрегнати и без никакви съществени вложения в инфраструктурата, където живеят софиянци. Ключовите пробиви и булеварди остават на хартия, а парите за отчуждаване на парцели в паркове и междублокови пространства са по-малко от един % от нужните. Градският превоз е във финансов колапс, само че вместо дейности, ръководещите от ГЕРБ отхвърлят да създадат и една промяна. Парите се усилват единствено за дейностите, които са отдадени на близки на ръководещите компании на хора с прякори, като сметопочистването и уличното осветяване ", обобщава Бонев.

Той съпостави бездействието на ръководещите от ГЕРБ с държанието на щраус, заровил си главата в пясъка при възникването на рецесия.

Според Борис Бонев главен проблем е цялостният застой в построяването на основните за София планове като нови булеварди, паркове и инфраструктура в кварталите. По думите му, 90% от обещаните планове остават неосъществени и просто се преписват от един бюджет в идващия.

" Има действителна заплаха градският превоз да спре, защото и самите ръководещи признават, че недостигат 200 млн. лева за действието му. Ако ръководещите не престават да отхвърлят да подхващат промени, както и най-сетне да внедрят новата билетна система, с което да се усилят приходите, градският превоз ще спре през август. Това би било неприемливо, само че илюстрира прелестно неприятното ръководство " - споделят от Спаси София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР