Столичният общински съвет (СОС) откри процедура за приватизация на “Общинска

...
Столичният общински съвет (СОС) откри процедура за приватизация на “Общинска
Коментари Харесай

Столичната община продава Общинска банка

Столичният общински съвет (СОС) откри процедура за приватизация на “Общинска банка “. Това стана ясно от последната сесия преди лятна почивка на общинските съветници.

Вносител е съветникът от групата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Според него в този момент е оптимално удобният миг за приватизация на банката, която сполучливо е минала стрес теста, кредитният й рейтинг е нараснал, основана е среда, в която договорката би била най-успешна.

В момента обстановката е такава, че банковият пазар у нас минава през фаза на консолидация, която ще продължи с наближаването на момента, в който страната ни ще се причисли към общия европейски банков контрол.

От своя страна огромните банки също търсят благоприятни условия за консолидация посредством придобиване на по-малки банки, изясни Трайчо Трайков.

Той напомни, че оценката за цената на банката следва да бъде направена и прегледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС.

Столична община е мажоритарен притежател на "Общинска банка " АД с 67%. Общински компании и търговски сдружения държат 30.80% от акциите, а 16 други общини - 1.55%.

През юни т.г. интернационалната рейтингова организация Moody's увеличи оценката на дълготрайните депозитни рейтинги на банката от B1 на Ba3, постоянна вероятност. Това е с две степени по-високо от тази, която банката получи през 2016 година по LGF разбора.

Moody's също по този начин удостовери рейтинга на Общинска банка по други индикатори. Международната организация резервира нивото на кредитната оценка от базовата линия (BCA) от b2. Краткосрочните Not-Prime рейтинги и Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (CRA) също са доказани. Всички рейтинги имат постоянна вероятност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР