Столичният общински съвет прие рекорден бюджет за 2024 година. План-сметката

...
Столичният общински съвет прие рекорден бюджет за 2024 година. План-сметката
Коментари Харесай

Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати

Столичният общински съвет одобри рекорден бюджет за 2024 година. План-сметката беше бе утвърдена с 45 гласа. Против гласоподаваха 15 общински съветници от групите на Българска социалистическа партия, " Възраждане ", Има Такъв Народ и Вътрешна македонска революционна организация. Заложените средства за тази година са над 2,6 милиарда лв..

Общинските съветници одобриха и нарастването от три пъти на заплатите им. В момента възнаграждението на кмета на София Васил Терзиев е 2900 лв.. От първи април заплатата му ще доближи 9100, колкото е министерската. От заплатата на Терзиев се образуват и тези на другите постове. Така възнагражденията на общинските съветници ще станат 5733 лв..

До приемането на бюджета се стигна след съвсем 4 часов спор сред общинските съветници. В бюджета за 2024 година има повече отделени пари за обучение, нови детски градини,транспорт и просвета.

" Това, което обещахме и в зала, е да работим амбициозно през цялата година по приходната част, с цел да намерим още благоприятни условия за финансиране на част от плановете.Едно огромно благодаря, че гласоподаваха за София ", сподели Васил Терзиев, кмет на София.

Групата на ГЕРБ-СДС поддържа финансовата рамка макар рецензиите си.

" Благодарим за това, че част от нашите оферти бяха признати. Разбира се, доста неща бяха пропуснати в този бюджет и това ще наложи една актуализация малко по-късно през годината ", сподели Димитър Вучев - ГЕРБ-СДС.

" Над 95% от инфраструктурата, от булевардите, от детските градини са същите тези, за които ние гласувахме и търсихме поддръжка през септември месец ", разяснява Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС.

Одобрение имаше и от " Синя София ".

" Особено сме удовлетворени, че се завишават внезапно средствата за просвета и се одобриха нашите оферти за внезапното увеличение за средствата за спорт ", уточни Вили Лилков, " Синя София ".

От Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не поддържаха план-сметката. Смятат я за неамбициозна и без ясна визия.

" Аз ви споделих още преди месец, че по бюджета ще се види кой с кой е. На национално равнище се разглобиха, а на локално равнище се сглобиха. Бледорозовата женитба към този момент е реалност ", сподели Иван Таков, Българска социалистическа партия.

" Това в действителност, както се назовава, е един събирателен бюджет, тъй като е единствено една елементарна аритметика или общ брой от доходи и разноски без никаква ясна политика за развиването ни ", сподели Пламен Данаилов, Има Такъв Народ.

Бюджетът за 2024 беше подсилен с най-вече гласове от последните пет години.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР