Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание отпускането на

...
Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание отпускането на
Коментари Харесай

СОС купува 20 дефибрилатора, повечето ще са по метростанции

Столичният общински съвет утвърди на днешното си съвещание отпущането на финансови средства за закупуването на 20 дефибрилатора, които да бъдат сложени в общински лечебни заведения, места, където се събират доста хора и метростанции с огромен пътникопоток.

Вносители на отчета са Георги Георгиев, Малина Едрева, доктор Антон Койчев, доктор Веселин Милев, Милка Христова, Ирина Йорданова, Карлос Контрера, проф. Иво Петров, осведоми Българска телеграфна агенция.

14 автоматизирани външни дефибрилатора (АВД), снабдени със звукова и светлинна сигнализация при отваряне, както и указателни табели ще бъдат сложени на разнообразни метростанции. Четири АВД са предопределени за четирите общински лечебни заведения – Първа, Втора, Четвърта и някогашната Пета „ Княгиня Клементина “, два дефибрилатора ще бъдат сложени в Столичната библиотека и в Софийската градска художествена изложба.

Сърдечният арест, именуван още неочаквана сърдечна гибел, е една от водещите аргументи за гибел в света, като в Европа в резултат на сърдечен арест умират над 350 000 души годишно, написа в отчета до СОС. Всяка година в България минимум 4000 души биват наранени от сърдечен арест в извънболнични условия, а в тези случаи процентът на оцеляване е по-нисък от 10%, което значи, че тези произшествия, съгласно броя на популацията, ще са съдбовни за повече от 3000 индивида годишно. Оцеляването на жертвите на сърдечен арест зависи от сърдечно-белодробната реанимация (CPR), осъществена от намиращите се наоколо очевидци и от тяхната готовност да правят такава. Състоянието се показва във неочакваното прекъсване на сърцето вследствие на проблем в електрическата му активност, като потърпевшият изгубва схващане, няма пулс, диша затруднено или стопира да диша. 80% от сърдечните арести настъпват отвън болнично заведение, а шансът за избавяне понижава с 10% с всяка минута забавяне на дефибрилацията. Ако потърпевшият колабира и не бъдат подхванати дейности по дефибрилация до идването на екипа на незабавната здравна помощ, шансът за оцеляване е едвам пет %. Адекватна интервенция, включваща ранна дефибрилация в границите на три- четири минути може да усили опцията за оцеляване до повече от 50%, показват вносителите на отчета.

От СОС напомнят, че през предходната година Съветът одобри решение за закупуване на автоматизирани външни дефибрилатори, с което Столичната община сложи началото на внедряването на АВД и обезпечаването на опция за осъществяване на ранна дефибрилация на публични места в столицата. Бяха закупени и инсталирани четири АВД на основни метростанции – „ Сердика “, „ Стадион Васил Левски “, „ Орлов мост “, „ Национален замък на културата “, както и един за потребностите на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “.

Наред с това, бяха извършени редица образования от страна на фондация „ Първите три минути “, които са друга значима крачка – към повишение на осведомеността и потенциала за реакция при положение на настъпил сърдечносъдов случай от страна на жителите. Осем образования бяха извършени в Столичния инспекторат, като са подготвени 48 чиновници, и четири образования за общински съветници и администрацията на СОС. Бяха подготвени и 50 чиновници на „ Метрополитен “ ЕАД.  През 2023 година се плануват още две образования за 16 чиновници на „ Център за градска подвижност " ЕАД. Сред миналите образованието през 2022 година са и 44 учители от столични учебни заведения, показват от СОС.

Предвижда се и продължение на образованията за първа помощ при сърдечен арест и работа с автоматизиран дефибрилатор. По данни на " Метрополитен " ЕАД по отношение на предлагането за слагане на още АВД на метростанциите е належащо да се провежда образование на още 108 души от личния състав на сдружението. Такова образование следва да преминат и чиновници от Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ, както и от Столичната библиотека и Софийската градска художествена изложба, осведомят от СОС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР