Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска Столичният общински съвет да

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска Столичният общински съвет да
Коментари Харесай

Фандъкова иска СОС да върне 4 имота в Борисовата градина на общината

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще изиска Столичният общински съвет да гласоподава връщането на четири парцела в Борисовата градина на общината.
Терените са общинска благосъстоятелност и с решение на СОС от 1997 година са дадени за ръководство на „ Софийски парцели “, съобщи БГНЕС.
Става дума за кръглото кафене „ Кривите огледала “, детски ъгъл – „ Водно каналче “, Велописта и „ Трите дансинга “. В два от терените сега се намира ресторантът „ Веселото село “ и автокъща.
„ След моя инспекция през 2017 година „ Софийски парцели “ ЕАД приключи договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите парцели, като терените би трябвало да бъдат освободени от всички движимости и почистени.
Също по моя заповед шефът на дирекция „ Общински строителен надзор “ към Направление „ Архитектура и градоустройство “ издаде заповеди за унищожаване на противозаконни градежи на терените на „ Капитолия “ и „ Веселото село “. И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град.
Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се желае предаване на терените на „ Софийски парцели “, като досега на първа инстанция в интерес на „ Софийски парцели “ завърши делото с наемателя на терена на автокъща „ Капитолия “, споделя Фандъкова в отчета си, който ще показа в четвъртък, 27 юни, на общинските съветници.
Тя е безапелационна, че цялата територия на парка би трябвало да бъде ръководена от Столична община, която и сега поддържа и ръководи от общинското дружество „ Паркове и градски градини “ и прибавя, че паркът, която е изключителна обществена държавна благосъстоятелност е даден за ръководство на Столична община през 2012 година с решение на Министерския съвет.
„ Предлагам на общинския съвет прехвърлянето на владението на парцелите да се извърши сред Оперативна програма „ Паркове и градски градини “ и „ Софийски парцели “ ЕАД, посредством предавателно-приемателни протоколи в период, избран от Столичния общински съвет.
Това решение кореспондира изцяло и със почналата процедура по приемане на Подробен организационен проект на „ Княз Борисовата градина “, разяснява още тя и прибавя, че подробният организационен проект на „ Княз Борисовата градина “, който сега се разисква, следва изрично да отбрани парцелите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не позволява капиталови планове на частните притежатели, свързани с ново строителство.
За на следващия ден пък е планувано заключителното публично разискване на плана за Подробен устройствен план на парка, което ще се организира в Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР