Столичните общински съветници от комисията по инженерна инфраструктура разглеждат в

...
Столичните общински съветници от комисията по инженерна инфраструктура разглеждат в
Коментари Харесай

Столичната община решава дали да даде път на водата към Перник

Столичните общински съветници от комисията по инженерна инфраструктура преглеждат в понеделник концепцията на държавното управление водоподаването към Перник да се обезпечава през тръбите на София. В събота кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че единствено общинският съвет може да позволи сходно нещо.

Идеята на Министерския съвет е да се отклонят количества от водосборната зона на бент. " Белмекен " към бент. " Бели Искър ", а по-късно през нова помпена станция при с. Мало Бучино да стигнат до пернишкия тръбопровод.

Правителството твърди, че по този начин могат да се " придвижват " по към 300 литра в секунда, които би трябвало да стигнат за Перник в изискванията на режим. През това време ще се чака бент. " Студена " да се изпълни. В момента водоемът е на сериозния най-малко и вода има за по-малко от два месеца.

Толкова е срокът и за изграждане на 13 километровата права водопровод и помпена станция при с. Мало Бучино. За построяването им ще се похарчат 25 млн. лева Правителството предлага пернишките предприятия " Стомана " и Тополофикация да се зареждат от дребния бент. " Бушляк ", който е част от системата на бент. " Пчелина ". За да се случи това би трябвало да се положат 800 метра тръби.

Междувременно държавната концепция за водоснабдяване на Перник провокира редица мнения. Във фейсбук ръководещият сътрудник в консултантската компания " Денкщат България " Боян Рашев написа, че бент. " Белмкен " е извънредно значим за енергийната система на страната и би трябвало да се работи доста деликатно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР