Столичните общински съветници окончателно и почти единодушно приеха спасителния план

...
Столичните общински съветници окончателно и почти единодушно приеха спасителния план
Коментари Харесай

София окончателно прие спасителния план за Перник

Столичните общински съветници дефинитивно и съвсем единомислещо одобриха избавителния проект за превъзмогване на водната рецесия в Перник, препоръчан от държавното управление. Въпреки острите полемики, които продължиха общо 7 часа в границите на три дни през последната седмица на ул. " Московска " 33, всички съветници без Волен Сидеров, който се въздържа, застанаха зад отчета на Прошко Прошков и Георги Георгиев. С него се разрешава вода от язовирите " Белмекен " и " Бели Искър " да премине през водопроводната мрежа на София. Кметът Йорданка Фандъкова обаче отхвърли да е съвносител на предложениетo, с което си навлече недоволството на съветниците от групата на Българска социалистическа партия. Те остро възразиха против този самобитен отвод на кметицата да поеме отговорността си при възможен крах на плана. Социалистите предизвестиха, че в отчета на ГЕРБ няма ясни финансови гаранции за столичани, които могат да бъдат изправени пред риска да заплатят спомагателните количества вода за Перник. " Никъде не виждам написан ангажимент на страната, че ще поеме разноските, които съвсем банкрутиралото сдружение " ВиК " в Перник може да не успее да изплати на София ", изясни претекстовете си Милка Христова от Българска социалистическа партия. Тя предложи екоминистерството да понижи таксите за водоснабдяване на концесионера " Софийска вода " или да даде банкова гаранция.

За опасности по осъществяване на плана предизвестиха и други опозиционни сили в СОС. Те настояха за спешен проект при вероятно компрометиране на Рилския тръбопровод, който ще поеме спомагателни количества вода. Друго предложение, което се чу в залата, бе планът да бъде заплатен от дотацията на ГЕРБ. Според други съветници има риск от воден режим в южните региони на София. Нито едно от предложенията обаче не бе признато от болшинството. Вместо това Фандъкова дефинира концепциите като спекулации, а мненията - неистини.

На съвещанието участва и кметът на Перник Станислав Владимиров, който благодари за поддръжката на столичните съветници и заяви позитивната вест, че след дъждовете от последните дни притокът е по-голям и вода за града ще има до април. Той обаче предизвести, че е допустимо да се стигне до заразяване и на в допълнение подадената вода, откакто бяха хванати нездравословни микроорганизми в ресурса на Перник.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР