Столичните железничари завършиха на втора позиция в шампионата на втория

...
Столичните железничари завършиха на втора позиция в шампионата на втория
Коментари Харесай

Локомотив Сф за четвърти път на бараж в историята си

Столичните железничари приключиха на втора позиция в шампионата на втория ешелон. На тима следва присъединяване в бараж за Първа лига.

Баражите не са казус в историята на Локомотив Сф. В петък от 20 ч. на "Лаута " против Пирин или Витоша това ще бъде четвъртото присъединяване на отбора в сходни решителни срещи за промоция.

За първи път това става в далечната 1936 година. ЖСК (както тогава е името на Локомотив) изпада от Втора софийска дивизия стартира присъединяване си в Трета. В дивизията вземат участие общо 11 тима, които са разграничени на две групи – А и Б. В първата попада и ЖСК. Но преди началото на шампионата се случва събитие, което оставя трайна диря в по-нататъшното развиване на железничарския клуб. Борис Колчев – основен шеф на железниците с едно окръжно наставление разпорежда „ всички служители и служащи при ж.п. и пристанищните служби, преди да членуват в други спортни клубове, да членуват в железничарските клубове “. Това се явява и първото практическо приложение на Закона за физическото образование, отнасящ се за професионалните организации. Така към железничарския тим се причисляват Стоян Николов Стефанов, по-известен като Стою Недялков от държавния отличник Спортклуб, Димитър Маринов (Мичо) от Ботев, Стилиян Ангелов (Стар майстор), Георги Манолов (Гошката) от Свобода и други. Малко по-късно идва Александър Драндаров (Сандо), емигрант от Скопие, играл в Спортклуб и Славия.

Тези ограничения дават позитивни резултати. ЖСК приключва сезона като отличник на група А с оптимален брой точки и без нито един гол в своята врата. Предстоят два квалификационни мача за влизане във Втора софийска футболна дивизия с първенеца на третодивизионната Б група Лозенец.

На 5 юли двата отбора не съумяват да решат разногласието и приключват 1:1. Срещата се играе на игрище „ Славия “ при непрестанен дъжд, кален терен и чудесно съдийство. В реванша след седмица ЖСК надвива с безапелационния резултат 4:1. С показаната игра железничарите с право заемат първото място в дивизията и от идващия сезон играят във Втора софийска футболна дивизия. Следва да се означи, че три години по-късно, през сезон 1939/40, съставът на ЖСК, в който към този момент играят и Крум Милев (Палаврата), Спас Георгиев (Панов), Асен Милушев (Комара), Златко Тодоров (Вако), приключва първи в Националната футболна дивизия (предшественик на А РФГ) изпреварвайки столичните Левски, Славия, Апелативен съд 23 и за първи път в историята си отборът става Държавен отличник.

Вторият бараж е през 1951 година. Тогава локомотивци играят в Б група. Как стигат до там? Две години по-рано се прави метаморфоза в българския футбол. На мястото на съществуващите спортни сдружения се построяват Доброволни спортни организации (ДСО) на индустриален принцип. Така е основано Държавно стопанско обединение Торпедо и Локомотив под това име взе участие през сезон 1950 в А група. Първенството протича в границите на една календарна година – пролет-есен. Новият тим мъчно се възприема от последователите на железничарите, забуксува още от началото и изпада. Но при започване на 1951-а Държавно стопанско обединение Торпедо се разпада и от нея се отделя Държавно стопанско обединение Локомотив, който заиграва във втория ешелон. В състава са опитният бранител Георги Василев (Гоце), отличните халфове Трайчо Петков и Лазар Христов (Лазо), нападателите Петър Аргиров (Пецето) и Георги Василев (Гьоко). Към това ядро се причисляват завърналият се от казармата Костадин Благоев (Коце) и някогашният футболист на софийския Спортист Асен Панайотов (Цекето). В представителния отбор заиграва и юношата на железничарите Апостол Чачевски. Нови попълнения са крилото от Плевен Георги Берков и старозагорците Васил Бароков и Янко Янков. Локомотивци приключват на второ място в групата и съгласно правилника им следва да изиграят два квалификационни мача с предпоследния отбор от София в А група – в тази ситуация Червено знаме. На 11 ноември Локомотив печели първия дуел с 2:0 след попадения на Гьоко Василев. В реванша Янко Янков отбелязва единствения гол и по този начин след общ резултат 3:0 възроденият отбор на Локомотив от идващото състезание се завръща в А Републиканска футболна група!

През 2015 год., старши треньорът Димитър Васев построява боеспособен състав, който след запаметяващи се игри стига до бронзовите оценки. Но Лицензионната комисия на футболния съюз отхвърля на Локомотив лиценз за Европа и за България заради отговорности на клуба към Националната организация за доходи. Така, вместо да вземат участие в конкуренцията за класиране в групите на Лига Европа и да се радват на европейско присъединяване, „ червено-черните “ са отпратени в четвъртото равнище на родния футбол - Софийската районна група (СГР) – север. Там, предстоящо от първия до последния кръг, са непрекъснати водачи, приключват със 100-процентов точков актив и означават трицифрено число голове (142). После Локомотив става отличник на СРГ и печели промоция за присъединяване в Югозападната В група, откакто на 8 юни 2016 година на ст. „ Славия “ побеждава с 2:0 отбора от гр. Костинброд. Но преди началото на идния сезон 2016/17 се правят съществени структурни промени в българския футбол. Локомотивци са поканени да вземат участие във Втора лига и още веднъж се завръщат в професионалния футбол …

Съгласно регламента на приключилия шампионат на втория ешелон, класиралият се преди всичко тим влиза непосредствено в елита, а вторият и третият играят бараж на безпристрастен терен с два отбора от Първа лига за две места. Така на Локомотив Сф следва да срещне 13-я спечелилия от плейаута Пирин - Витоша. Дали и тази подготовка ще е сполучлива за столичните железничари, ще разберем на 25 май, петък.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР