Столичните директори на училища бяха обучавани днес как да се

...
Столичните директори на училища бяха обучавани днес как да се
Коментари Харесай

Вълчев и Кунчев събраха директорите на училища на обучение преди 15 септември


Столичните шефове на учебни заведения бяха обучавани през днешния ден по какъв начин да се оправят с COVID-19, когато стартира новата образователна година. Главният здравен контрольор им изясни, че първите случаи се чакат в края на септември, споделя в репортаж Българска национална телевизия.

Просветният министър пък сподели, че в някои учебни заведения подготовката ще продължи и след началото на новата образователна година - да вземем за пример в 240 към момента няма топла вода.

Директорите от своя страна сложиха казуса, че прекалено много родители желаят децата им да учат от у дома.

Трудна образователна година чака възпитаници, учители и родители, в това никой не се съмнява. В последните дни всички учебни заведения трескаво създават своите ограничения за сигурност. Най-важното предписание ще бъде класовете да не взаимодействат между тях. Препоръките от здравните управляващи пък са да се проветрява и да се носят маски в общите пространства.

Всички ограничения са подчинени на това, децата от другите класове да взаимодействат колкото се може по-малко между тях, сподели министърът на шефовете.

Главният здравен контрольор Ангел Кунчев посъветва шефовете да не помнят илюзиите, че учебното заведение ще е изцяло безвредно място. И даде образци за субективните неточности в детски лагери в страната: „ Готвачката четири дни върви с цялостната картина на коронавирус, с кашлица, температура, то се вижда от три метра разстояние, че е болна. И тя върви, контактува със всички, готви, раздава храна. Е, каквито и проекти да извършите, като имате такова нещо, сте безсилни “. Имайте поради, че позитивни случаи ще капят още от края на септември, съгласно мен ще излязат първите, обърна се доцент Кунчев към шефовете.

Кунчев даде рекомендации да се проветрява, да се употребяват бактерицидни лампи и маски и поддържа министъра, че е най-важно да няма контакти сред обособените класове.

Но в случай че ние съблюдаваме тоя пашкул по време на естествените занятия и след това съберем децата от всички класове в занималнята, всичко отива на кино, безапелационен бе основният здравен контрольор.

Много от въпросите на шефовете пък бяха свързани с измененията в Закона за учебното обучение, съгласно които заболели деца или такива в контакт с заболели родственици могат да учат от у дома отдалечено.Това важи и за здрави деца, по избор на родителите и с позволение на Регионалното ръководство по образованието.

В момента се приготвят подзаконовите актове, сподели министърът, а през днешния ден е изпратено писмо до учебните заведения да одобряват такива заявки. Основен аршин ще бъде мнение на шефа въз основата на информация от учителите дали този възпитаник е бил зает с просветителния развой, респективно неговите родители, през миналата година. Ние не желаеме тази опция да се трансформира в необятно отворена врата за злоупотреби, изясни просветният министър.

Директорите споделиха обаче, че образованието на тези деца няма да е задоволително качествено и е мъчно за образуване.

Затова ще се открият 15 отдалечени центъра, които ще обгръщат учениците от цялата страна, сподели министър Вълчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР