Столичната община пое ангажимент за подобряване на условията на живот

...
Столичната община пое ангажимент за подобряване на условията на живот
Коментари Харесай

София подобрява условията за живот в кв. Витоша след протест

Столичната община пое ангажимент за възстановяване на изискванията на живот в квартал " Витоша ". Мерките се подхващат откакто поданици на квартала стачкуваха в събота под прозорците на кмета Йорданка Фандъкова.

В сряда Фандъкова е провела среща с поданици на квартала. На нея са били набелязани съответните ограничения за възстановяване на напредването, инфраструктурата и благоустройството. На срещата е бил и кметът на регион " Лозенец " Любомир Дреков, оповестиха от пресцентъра на " Московска " 33.

Краткосрочни ограничения

Първата група от ограничения са краткосрочните и се планува да бъдат изпълнени до края на годината.

Вече е изменен интервалът на зеления светофар за излизане от кв. " Вигтоша ". С противоположна информация от жителите ще бъде направена спомагателна промяна при потребност, тъй че да се понижи времето за изчакване. Предстои да се сложи спомагателен бутон на светофара и за пешеходно секване, се споделя в известието.

До края на годината ще бъде построено още едно пътно платно за десен завой към бул. " Симеоновско шосе ", което ще понижи времето за изчакване. За задачата се провежда преместването на разпределителните кутии от ъгъла при светофара (продължението на ул. " Георги Райчев " при бул. " Симеоновско шосе " ).

Ще бъде построен " джоб " за рейсовете и заслон на спирката на бул. " Симеоновско шосе " (до S-образния завой), с цел да се освободи пътното платно при прекъсване на рейсовете.

Поет е ангажимент за създаване на изкуствени неравности и пешеходни пътеки по ул. " Слав Караславов ", ул. " Асен Разцветников ", ул. " Константин Петканов " и други За задачата транспортната комисия ще прегледа всички оферти на жителите.

Детската площадка на ул. " Дионисий Дионисиев " сега се проектира и при подобаващи метеорологични условия ще бъде приключена до края на годината.

Тротоарът по ул. " Чавдар Мутафов ", който да свързва детската градина и зоопарка, също ще бъде изработен до края на годината.

Има подготвеност да стартира слагане на улични лампи по съществуващи стълбове на ЧЕЗ. С енергоснабдителното сдружение към този момент се водят диалози за обезпечаване на мощ. Изграждането на осветяване ще продължи и през идната година, се споделя в известието.

Средносрочни ограничения

Набелязани са и няколко средносрочни ограничения, за които ще бъдат планувани средства в Бюджет 2018 на Столична община.

Проектира се построяването на връзката сред ул. " Борис Руменов " и ул. " Ангел Каралийчев ", като по този метод ще бъде отворен вход/изход на квартала към бул. " Черни връх ", станцията на метрото " Витоша " и новата детска градина в кв. " Кръстова вада ", която ще се построява през 2018 година

През идната година ще бъдат ремонтирани сектори от ул. " Могилата ", дружно с тротоар и ще се построи канал по ул. " Филип Кутев ".

Ще се работи и за отваряне на ул. " Васил Арнаудов ", като за задачата ще бъдат изкупени частните терени, които попадат в обсега на улицата. До момента е реализирано единодушие на част от притежателите и има отвод на един от притежателите да взе участие в договаряния. При безапелационен отвод за изкупуване ще се пристъпи към отчуждаване.

Големият проблем в кв. " Витоша " е неналичието на общински терени, в това число и върху улици – огромна част от които са построени върху частни терени.

В последните години Столична община наложи практиката да изисква от вложителите да обезпечат достъп на постройките, които построяват, през терени, които да са обществена общинска благосъстоятелност. Дарените в интерес на общината улици в последните години са над 21 хиляди кв. м.

За страдание, десетилетия обратно това не е било процедура, което е довело до тежка обстановка в някои квартали, като " Витоша ", " Кръстова вада ", " Манастирски ливади " и други. Така в този момент се постанова да се обезпечи голям финансов запас за изкупуването на терени, за пробутване на улиците, показват от общината.

Освен терена за детската градина, която е издигната преди няколко години, в квартала досега има единствено още два общински парцела, върху които се планува да се построят детска площадка и спортно игрище.

Частните терени в кв. " Витоша " са някогашни аграрни земи, които са връщани по силата на Закона за собствеността и използването на аграрни земи.

Дългосрочни ограничения

Като дълготрайна цел се работи за създаване на връзка сред ул. " Борис Руменов " и ул. " Ангел Каралийчев ".

По отношение на градежа на нова постройка на бул. " Симеоновско шосе " Фандъкова е упълномощила на дирекция " Контрол на строителството " в направление " Архитектура и градоустройство " и районната администрация да създадат цялостна инспекция на строителния обект.

Столичният инспекторат със съдействието на Общинска полиция има задачата да прави инспекции на строителната техника.

По оферти на жителите ще се изследват и опциите за създаване на други две връзки на квартала с Околовръстния път.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР