Столична община внася промени при кандидатстването за детска градина и

...
Столична община внася промени при кандидатстването за детска градина и
Коментари Харесай

Постоянен и настоящ адрес вече ще носят повече точки за градина и ясла в София


Столична община внася промени при кандидатстването за детска градина и ясла, стана ясно през днешния ден от думите на зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов.

Засилва се тежестта на продължителното местоживеене на един адрес. 4, а не 3 точки към този момент ще се дават на дете, което живее над 3 години на непрекъснат адрес при кандидатстване в общинска детска градина или ясла. 3 вместо 2 точки пък към този момент ще се броят за непроменян повече от 3 години сегашен адрес.

Остават 2-те точки, които са обособен аршин за кандидатстване в градина, която се намира в административния регион на адреса. Приоритет остава децата да бъдат признати в градини, които се намират най-близко до дома им, акцентира Чобанов.

В края на март се чака да бъдат оповестени всички свободни места за първото класиране. Родителите ще могат да аплайват в системата до 7 май. Първото класиране ще бъде оповестено на 14 май.

Промените са подбудени от това, че в системата на предучилищното обучение към този момент имаме наложително обгръщане на 4-годишните деца, сподели Чобанов. Той посочи също, че се резервират обществените критерии при кандидатстването.

Промяната е в допълнение облекчение на тези категории, които досега са имали единствено отчасти облекчение (50% или 75%, б. р.). Ако някой е бил освобождаван на 50% от таксата, в този момент с измененията ще бъде освободен на 100%. Целта е всички обществени хипотези, които имаме при приема, да бъдат освободени от такса за детската градина.

От думите на Тодор Чобанов стана ясно още, че родителите на неприети деца ще бъдат подкрепени с обещаната парична помощ от страната. Тя ще бъде в размер на 3000 лева на година.

Общината работи и върху опцията приемът в първи клас също да става през онлайн система още от тази година.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР