Столична община ще подменя безплатно стари печки. Мерките са част

...
Столична община ще подменя безплатно стари печки. Мерките са част
Коментари Харесай

Столична община подменя старите печки на 140 домакинства

Столична община ще подменя гратис остарели печки. Мерките са част от акцията за по-чист въздух в града, заяви bTV.

140 семейства в София, които се отопляват с печки на дърва, ще могат да ги заменят с пелетни камини или газови. Това ще се случа за сметка на общината.

Проектът се финансира с европейски средства и в него вземат участие шест общини от страната - София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. Пилотната му фаза стартира от следващата година.

Целта е да се понижи количеството на фини прахови частици с два тона годишно, защото те са главен проблем за качеството на атмосферния въздух у нас.

Йоана Христова, заместник-кмет по екология, изяснява, че главните критерии, по които ще се избират семействата, са да се отопляват на дърва и въглища, да са притежатели или съсобственици на парцелите, които са с жилищно предопределение.

Необходимо е да са декларирали своето предпочитание и да са платили все още на кандидатстването налозите на парцела си. Кварталите или обитаемоте места би трябвало да са наоколо до пътни артерии с претрупан трафик, добави още Христова.

Според настоящите данни повишени равнища на фини прахови частици в покрайнините на София - " Драгалевци ", " Факултета ", " Казичене ", както и Мало Бучино и Владая. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР